Sleep Sounds е най-доброто приложение за сън.

Лишаване от сън: ефекти върху мозъка и тялото

Съвременната наука все още знае твърде малко за съня – как се е появил и развил и какви са точните му ползи за тялото. От еволюционна гледна точка, нуждата от сън е слабост – беззащитното излежаване в мрака излага тялото на редица опасности. 
 
В същото време е и предимство – здравият сън има редица ползи за тялото и ума. Статистически е установено, че хората, спящи между 6 и 8 часа в денонощието живеят по-дълго. Повече от 8 часа сън обаче увеличават риска от сърдечносъдови заболявания и диабет. По-малко от 6 часа сън също вредят – повишава се рискът от развитието на сърдечни болести, депресия и мозъчни увреждания.
 
Но какво би се случило без никакъв сън? След първата безсънна нощ, мезолимбичната мозъчна система (отговаряща на системата за възнаграждение) се стимулира към завишена допаминергична активност – отделя завишени количества допамин. Това придава завишена енергиябодроствеселост и дори повишава либидото – сексуалното желание.
 
До 36 часа след последния сън обаче мозъкът започва да „изключва“ или да понижава активността на райони от мозъка, свързани с планиране на действията, което води до по-импулсивно и по-неконтролируемо поведение.
 
След това настъпва истинската умора – реакциите се забавят, способността на мозъка да приема и обработва информация е силно затруднена.
 
До 48 часа тялото губи способността си да метаболизира достатъчно глюкоза за енергия и силата на имунната система се понижава драстично. В някои случаи на третия безсънен ден могат да се появят халюцинации.
 
 
Най-дългият период без сън, документиран от съвременната наука е 264 часа – 11 дни. Макар да са наблюдавани понижени когнитивни способности и силна раздразнителност, дълготрайни увреждания не са докладвани. Сред смелчаците, подложили се на дълго лишаване от сън под медицинско наблюдение, не са отчетени медицински, психологични, неврологични или психиотрични отклонения.
 
Съществуват редки заболявания, като фатална фамилна инсомния (тежко безсъние с наследствен характер), при които хроничното безсъние води до прогресивно понижаване на жизнените функции и фатален изход до 18 месеца.
 
Безсънието е често срещано оплакване – то не е страшно, ако се случва рядко и не оставя трайни последици. Ако се превърне в хронично със зачестяващи епизоди, може да бъде симптом на редица заболявания. В тези случаи се съветва незабавна лекарска консултация.

Здравни проблеми: Нарушенията в съня и хроничната загуба на сън могат да ви изложат на повишен риск от:

  • Сърдечно заболяване
  • Сърдечен удар
  • Сърдечна недостатъчност
  • Неравномерен пулс
  • Високо кръвно налягане
  • Инсулт
  • Диабет

По последни оценки, 90% от хората страдащи от безсъние – нарушение на съня, характеризиращо се с проблеми със заспиването и трудното поддържане на продължителен сън – имат също и други здравословни проблеми.

 

Склонност към инциденти: Лишаването от сън е било фактор при някои от най-големите бедствия в най-новата ни история: ядрената авария през 1979 г. на остров Три мили, масовото разливане на нефт от кораба „Ексон Валдез”, ядрената авария през 1986 г. в Чернобил и други.

Но липсата на сън носи също голяма опасност за обществената безопасност всеки ден на пътя. Сънливостта може да забави времето за реакция толкова, колкото и шофирането в нетрезво състояние.

Проучванията показват, че липсата на сън и лошото му качство водят до злополуки и наранявания по време на работа.

Причинява депресия: Безсънието и депресията се подхранват взаимно. Липсата на сън често утежнява симптомите на депресията и депресията също може да затрудни заспиването. В американско проучване през 2005 г. хора, които са диагностицирани с депресия или тревожност, в голямата си част спят по-малко от шест часа през нощта.

Проучване от 2007 г. с участието на 10 000 души установява, че тези с безсъние са били пет пъти по-склонни да развият депресия, отколкото тези без.

Стареене на кожата и бръчки: Хроничната загуба на сън може да доведе до проблеми с вида на кожата, торбички и тъмни кръгове под очите.

Клинично изпитване, поръчано от Estée Lauder и проведено от лекари-учени от Университетските болници (UH) Case Medical Center, установи, че хората с лошо качество на съня демонстрират повишени признаци на стареене на кожата. Те също така дават по-лоша оценка за собствената си кожа и външен вид на лицето, отколкото хората, които спят добре. Изследването показа, че лошото качество на съня може да ускори признаците на стареене на кожата и да отслаби способността на кожата да се възстановява през нощта.

Наднормено тегло: Липсата на сън изглежда е свързана с увеличаване на глада и апетита, а оттам и евентуално със затлъстяването. Според проучване от 2004 г. вероятността  да затлъстеят е почти 30% по-голяма за хората, които спят по-малко от шест часа на ден, от тези, които спят седем до девет часа.

Сред последните изследвания има и такова, което се фокусира върху връзката между съня и пептидите, които регулират апетита. Хормонът грелин стимулира глада,а лептина сигнализира за ситост на мозъка и потиска апетита. Съкратеното време за сън е свързано с намаляване на лептина и повишаване на грелина.

Загубата на сън не само стимулира апетита. Стимулира и желанието ни да консумираме храни с високо съдържание на мазнини и богати на въглехидрати. Текат проучвания с цел да се изясни дали адекватният сън да бъде въведен като стандартна част от програмите за отслабване.

Риск от смърт: В „Изследването във Уайтхол II“ британските изследователи разглеждат как моделите на съня влияят върху смъртността на повече от 10 000 британски държавни служители за две десетилетия. Резултатите, публикувани през 2007 г., показват, че тези, които са съкратили съня си от седем до пет часа или по-малко през нощта, почти удвояват риска от смърт поради различни причини. По-специално липсата на сън удвоява риска от смърт причинена от сърдечно-съдови заболявания.

www.bgpsiholog.com

Забавни игри за деца на различни възрасти, препоръчани от психолози

Мястото, където децата себерефлексират, експериментират, назовават своите емоции е детската игра. Там е мястото и където можем да се „срещнем“ с техния емоционален свят, както и да подкрепим тяхното емоционално развитие.

Group of cute children lying on grass

Едно просто упражнение може да направи децата по-успешни, когато пораснат

Колкото и да се концентрираме върху успехите в училище и интелекта на децата, има един важен фактор за успеха, който не се измерва от традиционните оценки. И той се нарича сила на характера.

59859389_337728553607280_605391798038167552_n

Как да научим детето на емоционална сръчност

Трудно е да гледаш безучастно нещастно дете. Независимо от причината, инстинктът ни говори да направим нещо, бързо и веднага. Да помогнем на детето отново да бъде щастливо може да носи непосредствено удовлетворение и за родителя, и за хлапето, но не му помага в дългосрочен план...

Професия "домакиня" - защо тя всъщност не работи и какво прави по цял ден?!

Професия "домакиня" - защо тя всъщност не работи и какво прави по цял ден?!

“Жена ми не работи!” Автор неизвестен Разговор между съпруг (С) и психолог (П): П: Какво работите, г-н Роджърс? С: Аз работя като счетоводител в една банка. П: Жена Ви? С: Тя не работи. Тя е домакиня. П: Кой прави закуска за семейството Ви?