Дишането „4-7-8“ спира паническата атака

  Симптомите са: внезапно сърцебиене, болка в гърдите, усещане за задушаване, световъртеж, чувство за нереалност. Тези пристъпи продължават няколко минути, но предизвикват силни страхове. За диагноза паническо разстройство трябва да са налице тежки пристъпи за поне месец. Тревожността, която се появява от различни ситуации, може да се задълбочи до паника. Например страхувате се от открити пространства и когато сте навън, изпитвате тревожност. Но невъзможността да стоите сред тълпи ви пречи и да пътувате в метро, автобус, самолет. Някои не излизат от дома си. Ако сте склонни към тревожност, има избор – да є се отдавате всеки път или да я признаете и да не се опитвате да избягате. Да я изследвате и работите, за да я преодолеете. 

Как точно помагат дихателните техники, за да живеем без страх?
 
   Ако до мозъка не достига кислород, само след секунди се появява виене на свят и загуба на съзнание. След 4-5 минути мозъкът започва да се уврежда. Дишането е от първостепенно значение за мозъка и цялото ни тяло, от него зависи дали тялото е отпуснато, или напрегнато. Недостатъчното издишване, когато сме под стрес или страх, натрупва въглероден диоксид в белия дроб. Когато стане твърде много, води до мимолетно отравяне, замайване, умора и усещане за изтощение. Дихателните техники ни учат да оползотворяваме кислорода, да издишваме въглеродния диоксид, за да не се натравяме. Нищо сложно и трудно, чиста биохимия. Затова, ако усетите, че се надига паническа атака, спрете там, където сте, и направете дихателната техника „4-7-8″: 4 секунди вдишване през носа, 7 – задържане на дъха, 8 – издишване през устата. Повторете я 8 пъти и тогава реагирайте на случващото се с внимание и спокойствие.
 
   Техниката ни учи как да дишаме правилно. Така получаваме самоконтрол над емоциите и съзнанието си. Над 80% от емоционалните и физически токсини, могат да бъдат елиминирани чрез дишането. Повечето хора използват едва 35% от капацитета на белите си дробове. Изводът е, че не сме запознати как да използваме много повече. Когато се научим да дишаме правилно и да се грижим за потенциалния капацитет на дробовете си, ние създаваме самоконтрол, благодарение, на който пречистваме горепосочените токсини. В нас изчезват чувства, като тревожност, тъга и ярост. Повишава се и нивото ни на концентрация и енергия. 
 
 
(следвайте формата на квадрата. Поемете бавно въздух, броейки до 4, задръжте, броейки до 4, издишайте (отново до 4) и задръжте до 4. Повторете.)