Навсякъде и по всяко време!

От всяка точка на света!

Психологическо консултиране в писмен вид или разговор (аудио или видео)

www.bgpsiholog.com

Защо предлагаме услугите си и онлайн ?

 

   Живеем в 21-ви век и ще е чисто невежество и пропусната полза, ако не се възползваме от удобствата, които технологиите ни предлагат и предоставят. Американски учители преподават дистанцирано английски на деца в Африка например, а в много страни и образованието вече се осъществява онлайн и от разстояние. Защо и ние психолозите да не последваме този пример и прогрес ? Интернет ни прави свързани с целия с свят, само с няколко клика.

Какви са предимствата на онлайн консултирането? Някои от тях са:

 

  • Не се налага да се борите с трафика, да губите време и средства, за да стигнете до своя психолог;
  • Не се налага да напускате комфорта и уюта на дома или офиса си;
  • Онлайн терапията е по-евтина и достъпна от конвенционалната, разходите и за двете страни са по-малки и др.
  • Ако се притеснявате, ще можете да се отпуснете много по-бързо и да преодолеете неудобството и безпокойството от контакт с непознат, пред който предстои да разкриете душата си;
  • Работата на психолога е натоварена и динамична, затова се налага и работното му време да бъде по-гъвкаво и мобилно. Този вид услуга му позволява да работи от всякъде и по всяко време на денонощието. Това е предимство, ако свършвате работа късно и работното време в офиса на психолога не Ви устройва или ако сте в страна с различно часово време или в град, където услуги на подобни специалисти са ограничени или дори липсват.

 

 

    Онлайн консултирането в писмен вид е предназначено за хора, които предпочитат да пишат, вместо да разговарят с непознатия все още психолог. За някой хора е допълнителен стрес и напрежение ходенето в психологичен кабинет и затова избират този алтернативен вариант. Когато човек пише има време и възможност да събере мислите си и да ги изрази по-ясно и подробно.

 

   Някой хора изразяват по-добре себе си в писмен вид, защото чрез вербалната комуникация получаваш обратна връзка веднага, а чрез този вид консултации има период от време, в който може да се допълва написаното и да се дава повече информация, която след това психологът препрочита и анализира.

 

   Консултантът обикновено задава серия от въпроси, които консултирания при разговор трябва да отговори за по-кратко време, докато в писмен вариант има достатъчно време освен да отговори и да допълва отговора си, а и да разсъждава и размишлява обстойно над въпросите.

 

   Това са много интимни преживявания и моменти, в които човек се саморазкрива пред до сега непознатия психолог, както с положителните си черти, случки и събития, така и с най-негативните, тежки и травматични нотки от своето битие. Много хора ги притеснява точно това, че не смеят да изрекат много от нещата, които мислят или да споделят болезнени моменти. Много по-лесно и спонтанно се случва разкриването им, когато това се случва в удобна и комфортна за тях среда и зона, например уюта у дома и когато са сами пред компютъра си.

 

   Силните личности не обичат да бъдат съжалявани или да им съчувстват на болката, това ги кара рядко или дори изобщо да не споделят, дори на най-близките и любимите си същества. Те са свикнали винаги да изглеждат силни, уравновесени и борбени. Затова не желаят да бъдат видени в друга светлина, макар и да имат нужда точно от това.

 

   

   Когато контактът не е „очи в очи“ се избягват и реакциите на психолога, защото много хора се притесняват и от това, как ще реагира, когато клиента заплаче или го обземе пристъп на паника, ярост, гняв или друга силно афектирана емоционална вълна.

   

 Онлайн консултирането дава представа, че сте сам със себе си, но въпреки това се усеща, че реално споделяте на някого, който Ви дава обратна връзка след това и Ви насочва накъде да поведете разговора и разсъжденията си.

 

   Изливате душата си на момента, написвате това, което Ви мъчи, дерзае и то с всички подробности, които желаете без да бъдете прекъсвана за допълнения и въпроси. Все пак времевата рамка на една консултация е кратка и докато човек навлезе в дълбочината на нещата вече е време да се приключва и следващия път се навлиза наново. Докато онлайн консултирането дава възможност тази връзка да не се прекъсва, дори напротив всеки път да се задълбочава повече и повече. Това е низ от обратни връзки на двете страни, които нямат начало и край.

 

   Липсата на незабавен отговор има и положителни страни. Когато консултацията се провежда онлайн клиента има предостатъчно време да допълва и надгражда написаното, обхваща повече аспекти от темата, която се обсъжда и до получаване на отговор от психолога сам за себе си изяснява много неща, защото ги премисля неколкократно.

 

   По този начин има време да осмисли и асимилира това, което е написал, препрочита го няколко пъти и поглежда написаното от себе си по различен начин, от различен ъгъл. Дава си сметка как изглежда „черно на бяло“, поглежда разсъждения и мисленето си написано, споделено и го анализира първо сам, а след това и със специалиста.

 

   Въпреки факта, че няма да имаме жив и реален контакт с Вас, ще успеем да изградим и създадем дълбока, лична емоционална връзка, ако полагаме достатъчно усилия, постоянство, искреност, изчерпателност и директност. Бих искала съвсем откровено да ми споделяте всичко, което мислите без никакви задръжки, предразсъдъци и притеснения, ако желаете, разбира се. За да бъде общуването ни пълноценно и да компенсира липсата на зрителен контакт ще насочим усилията си в ефективността и продуктивността на съвместната ни дейност и работа.