Упражнение 4-7-8 (или Релаксиращо дишане)

Натиснете бутона “Play”за релаксираща музика.

Play Video
За още релаксираща музика изтеглете мобилното приложение

   Дихателно упражнение 4-7-8 или още релаксиращо дишане е съвсем лесно и отнема много малко време. Може да се направи навсякъде и във всяко положение, но докато го усвоите напълно се препоръчва да сте седнали и с изправен гръб.   То има свойството да успокоява нервната система и помага при проблеми със съня. За разлика от успокоителните лекарства, които в началото помагат, а с времето престават да действат ефективно, при това упражнение е точно обратното – първите няколко пъти може да не усетите ефект, но след няколко тренировки резултатът няма да закъснее.


Техниката е следната (следвайте формата на квадрата. Поемете бавно въздух, броейки до 4, задръжте, броейки до 4, издишайте (отново до 4) и задръжте до 4. Повторете.)

1.Затворете очи.
2.Поставете езика си опрян в небцето, точно зад предните си зъби.
3.Вдишайте през носа (устата Ви трябва да е затворена), като на ум броите до 4.
4.Задръжте дъха си докато преброите до 7.   Сега издишайте шумно с отворена уста, като упражнявате натиск с дъха върху устните, докато преброите до 8.


Това е един цикъл – направете 4 такива цикъла. Имайте предвид, че винаги се вдишва тихо през носа и се издишва шумно през устата. Много е важно да следвате съотношението 4:7:8.


Ако се почувствате замаяни просто си починете.


Упражнението се практикува всеки ден по два пъти, както и при нужда. След като усвоите добре техниката може да увеличите броя на циклите до 8, но това да стане след един месец редовно практикуване.

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

Изтеглете мобилното приложение от магазина на Google play: