Йогата и медитацията

 борят дори тежки форми на стрес

Учени от университета Махариши в Индия заключиха, че йога упражненията и медитацията помагат дори в борбата с тежки форми на стрес, пише в. “Индипендънт”.

Медитативните техники позволяват да се облекчи на практика всяко стресово състояние, дори ако става дума за посттравматично разстройство. Учените отбелязват, че лечението на стрес с помощта на медикаменти също е от полза, но е по-бавно и не е толкова ефикасно.

Медитацията и йога упражненията намаляват вероятността от паническа атака, депресия и допринасят за възстановяване нормалното функциониране на нервната система. 20 минути йога на ден засилват ума и концентрацията. Това дава възможност да се води борба дори със склонността към самоубийство.

Подобна терапия все пак не е ефикасна за всички. Учените констатирали, че 90-минутната медитация и йога упражненията със същата продължителност помогнали на едва 40 процента от британските военни, служили в Афганистан.

Йога разглежда стреса като липса на баланс на физическо, умствено и емоционално равнище

Според йога неспособността на човек да се справи със стреса е причината за редица заболявания на физическо и ментално ниво.

Един от основните методи, който йога използва в борбата със стреса и напрежението, е медитацията. Съществуват много и различни видове медитации. Медитацията е продължителна концентрация върху един обект или дейност, която медитацията може да има много и различни измерения. Най-общо, тя се характеризира като: активна и пасивна.

Активната медитация се случва, докато извършваме някакво действие, например вървим, бягаме, храним се, работими т.н. Тоест, извършваме всичко концентрирано и осъзнато, което ни гарантира много по-добра ефективност и енергия.

Пасивната медитация се случва, когато сме седнали в една поза, не извършваме движения, нарушаващи чувството ни за интровертност, концентрираме се или наблюдаваме. Обектите на концентрация могат да бъдат разнообразни: предмет, дишане, символ, звук, мисли, емоции и т.н. По този начин спонтанно можем да освободим потока от мисли, спомени, комплекси и видения от подсъзнанието, да изучаваме ума и личността си, да премахнем нежелани неща от тях. Йогите твърдят, че когато това бъде постигнато, човек започва да разкрива огромния потенциал на ума си, да използва по-голям капацитет от него, особено под формата на интуиция.

Медитативната практика има три основни степени:

 • Пратияхара – отдръпване на сетивата от външните обекти и насочването им към желаната от нас посока;

 • Дхарана – концентрация на ума върху един обект;

 • Дхияна – продължителна концентрация върху един обект.

Различните видове медитация спадат към първата, втората и третата степен.

Всеки от медитативните видове има конкретен ефект върху четирите аспекта от човешката личност – физически, умствен, емоционален и духовен.

Концентрация/медитация върху дишането:

Дишането е най-жизненоважният процес в организма и е пряко свързано с функционирането на всички клетки в човешкото тяло, на мозъка и нервната система. Концентрацията върху ритмичното, дълбоко и бавно дишане стимулира умственото състояние на спокойствие и задоволство. Тя влияе върху сърдечния ритъм, намалява високото артериално налягане и понижава нивата на адреналин, които са основните физиологични реакции при стрес.

Йога-нидра

Йога-нидра е наука за релаксацията, която достига и може да прерасне в пратияхара. Йога-нидра ни дава възможност да навлезем дълбоко в сферата на подсъзнанието, да намалим или да се освободим от менталното напрежение, да почувстваме хармония във всеки един аспект от своята личност. Йога-нидра е един от най-добрите методи за разтоварване от напрежението и стреса.

Йога казва, че тялото и умът са неразривно свързани. Те взаимно си влияят като скачени съдове – умът влияе на тялото и обратното. За да сме истински ментално спокойни, ние трябва да се научим да отпускаме тялото си. Умственото напрежение може да бъде повлияно от дълбока физическа релаксация.

Наблюдаване, осъзнаване, промяна

Голяма част от хората действат и реагират спонтанно и неосъзнато, водени от емоциите и желанията си, привързани към определени неща и обекти, предубедени и пълни с очаквания. Това е и причина за голяма част от ежедневния стрес, който акумулират.

Възможни са два начина за действие: при определена ситуация да приемем една реакция, или да я наблюдаваме – тоест да станем наблюдатели. Ако приемем реакцията, тогава сме подвластни на емоцията и действаме неосъзнато, а последствията от нашите действия могат да причинят страдание и след това да съжаляваме. Ако просто наблюдаваме реакцията, тогава сме стабилни и спокойни, наблюдаваме мислите и емоциите си и по този начин можем да преценим как да реагираме по най-добрия начин, така че после да не съжаляваме и да не акумулираме стрес. По този начин освобождаваме негативното и оставаме свързани с вътрешната хармония и мир, наблюдаваме мислите, които ни спохождат, но сме неутрални към тях и те просто изчезват. Това е начин да преодолеем стреса от натрапчивите и негативни мисли.

Киртан

Замисляли ли сте се, как човек инстинктивно изразява своите емоции? Отговорът е: със звук. Например, ние викаме от радост или от гняв. Киртан е част от Нада йога (йога на звука), в която се създават звуци с определена честота, които настройват ума на алфа вълни. Киртанът е пряко свързан с емоциите.

Когато пеем киртан, отдръпваме ума от тялото и външната среда и можем да изразим спонтанно своите дълбоко вкоренени емоции. В киртан се пеят мантри.

Мантра са определени звукови вибрации, които помагат на ума да се успокои и да се средоточи. Една от целите на мантрата е да освободи ума ни от егоистичните желания и амбиции, чието неудоволетворение е причина за акумулиране на стрес. Мантра в превод означава „сила, която освобождава ума от неговите ограничения“.

Изследванията показват, че след повтарянето на мантри, човешкият ум е много по-спокоен и възприемчив. А когато това става колективно и в съпровод на традиционни музикални инструменти, ефектът многократно се увеличава. Тъй като киртан има огромна сила и влияние върху емоционалното ни състояние, е възможно да изпитаме прилив на радост и щастие, каквото не сме изпитвали досега, можем да се разплачем, или цялото ни тяло да настръхне. Киртан е една от най-ефективните, лесни и приятни практики за справяне със стреса в нашето динамично и натоварено ежедневие.

Много хора не успяват да се справят със стреса, поради липсата на знание, и прибягват към употребата на алкохол, наркотици и антидепресанти. Трябва да се научим да се справяме със стреса със собствени усилия, осъзнаване и с щадящи тялото и психиката ни средства. Различните методи, които представихме, имат огромен и много широкообхватен ефект. Те премахват стреса на физическо, емоционално и ментално равнище. Изберете един или комбинирайте няколко подхода, в зависимост от вашите лични търсения и необходимост. И не забравяйте, че справянето със стреса и напрежението е успешно само с редовна и последователна практика.

Как йога може да ви помогне да преодолеете тревожността и стреса?

Редовното  практикуване на йога може да ви помогне да останете спокойни и отпуснати в ежедневието и да ви даде сили да се изправите срещу идващите събитията, без да ставате неспокойни. Практиката на йога в идеалния случай включва пълен пакет от асани (позиции на тялото), пранаями (дихателни техники), медитация и древна философия за йога, които заедно са помогнали на редица пациенти да се възстановят от тревожността и да се справят с живота си с нова позитивна нагласа и сила.

Шушама Гоял, домакиня, споделя следното: “Аз винаги бях напрегната и притеснена за малките неща в живота. Всяко малко или голямо събитие ме разтърсваше. Съпругът ми реши да се консултира с лекар, който ни каза, че имам общо тревожно разстройство. Подложих се на лечение заедно с редовното практикуване на йога и медитация за около шест месеца. И днес аз се чувствам като преродена. Мисленето ми се промени, чувствам се много уравновесена отвътре и имам вярата, че каквото и да се случи, ще бъде за добро. Вече не ме е страх от бъдещето! Йога ми даде тази сила.

Подобно на Сушама и вие можете с йога да кажете “Здравей” на положителен живот, освободен от страх. Следните техники на йога могат да помогнат да се успокои разтревожения ум.

1. Раздвижете тялото си и освободете ума си от стреса с асани.

Тези йога позиции могат ви помогнат да постигнете щастливи и здрави ум и тяло. Асаните помагат за освобождаване на напрежението и негативизма от системата.

 • Dhanurasana (Поза Лък)

 • Matsyasana (Поза Риба)

 • Janu Shirsasana (Навеждане напред към единия крак)

 • Setubandhasana Поза Мост

 • Marjariasana (Поза Котешки гръб)

 • Paschimottanasana (Навеждане напред към двата крака)

 • Hastapadasana (Навеждане напред от изправено положение)

 • Adhomukha Shwanasana (Надолу насочено куче)

 • Shirshasana (Челна стойка)

 • Shavasana (Поза Мъртвец)

Забележка: В края на сесията с йога пози легнете за Йога Нидра, за да дадете няколко минути отпускане на тялото и ума си. Техниката е полезна за изчистване на системата от токсините в тялото, които са основната причина за стрес.

2. Дишайте правилно с пранаями за облекчаване на тревожността

Насочването на вниманието ви към дишането може да помогне да освободите съзнанието си от ненужното объркване от мисли, които пораждат безпокойство. Опитайте със следните дихателни практики:

Капал Бхати Пранаяма (Техника на дишане Сияещ череп)
Бастрика Пранаяма
Нади Шодан Пранаяма (Алтернативно дишане с ноздрите) – ефективна при освобождаване на стреса от системата (издишването е по-дълго от вдишването)
Брамари Пранаяма (Пчеличка)

3. Медитирайте, за да се наслаждавате на подаръка на спокойния ум

Медитацията може да бъде отлична техника за отпускане на разсеяния ум, която ще ви даде чувство на спокойствие и мир, както и възможност да наблюдавате с ежедневната практика как умът ви работи, за това да забелязва малките приятни неща наоколо. Тя също може да ви помогне да не се тревожите прекалено или да не изпитвате притеснение от неизвестното бъдеще.

Може би често сте чували термина “прилив на адреналин”. Това се случва, когато станете твърде разтревожени от потенциална заплаха. Например, докато сте на скоростно влакче. В такива случаи нивото на хормона адреналин се повишава, което кара сърцето ни да бие по-бързо, напрягайки мускулите и карайки тялото да се поти обилно. Научните изследвания показват, че редовна практика на медитация може да помогне значително да се намали нивото на този хормон на стреса.

4. Прилагайте философията на йога в живота си, бъдете доволни и се наслаждавайте на всеки миг

Познаването и прилагането на древното знание на йога в ежедневието, в което се говори за прости, но дълбоки принципи (ями и ниями) на йога, може да бъде тайната за щастлив и здравословен начин на живот. Например, принципът сантоша (нияма) учи за стойността на удовлетворението. Принципът априграна може да ни помогне да преодолеем алчността или желанието да притежаваме повече и повече, което може да бъде причина за стрес и тревожност. Също така, принципът шауча говори за чистотата на ума и тялото. Това правило може особено да помогне, ако сте прекалено притеснени от прихващането на инфекциозни заболявания.

Ямите и ниямите на йога също ще ни помогнат да се храним с питателна храна и да живеем здравословен начин на живот, което значително помага за преодоляване на тревожността и стреса. За да разберете философията на йога, можете да помислите да четете Коментара на Шри Шри Рави Шанкар върху Йога сутрите на Патанджали.

5. Молете се, имайте вяра и се усмихвайте!

Молитвата е най-добрата форма на успокоение и подкрепа, за да бъдете спокойни. Развиването на навиците на ежедневната молитва, пеене или пеене на баджани (молитвени песни) ви изпълва с положителна енергия и може да ви помогне да успокоите ума си. Те също така внасят чувство на дълбока вяра, че всичко се случва за най-доброто и че има по-висока божествена сила, която се грижи. Освен това, правете съзнателно усилие да се усмихвате повече и повече. Това ще ви даде увереност, спокойствие и позитивност мигновено. Опитайте го сега!

6. Помислете какво можете да направите за другите

Когато постоянно сме заклещени в “мен и моето”, това води до стрес и тревожност. Ние продължаваме да се притеснявате за това какво ще се случи с нас. По-скоро превключете вниманието си към начина, по който можете да бъде от полза на другите около вас. Зареждането с енергия от някаква дейност в услуга на другите може да ви даде дълбоко удовлетворение и огромна радост.

7. Познавайте непостоянството на света

Когато се установи осъзнаването, че всичко около нас е временно и се променя, ние ставаме спокойни и стабилни отвътре. Усещането, че “това също ще отмине и няма да остане завинаги”, възниква в нас и ни освобождава от тревожността.Медитацията може да ни помогне да видим този основополагащ принцип на живота.

8. Спомнете си за подобна минала ситуация, когато сте успели да преодолеете тревожността

Това ви изпълва с огромен кураж, че можете да преминете дори през тази ситуация. Продължавайте да си напомняте това често.

9. Бъдете заобиколени от положителна компания около вас

Когато прекарвате повече време с положително настроени хора, са повлиявате от подобни мисли, което се отразява на цялостното ви отношение към живота. Само положителният ум може да разпространяват радост, мир и спокойствие.

Релаксираща музика за дълбок сън, справяне с безсъние, психическо равновесие. Подобрява паметта и концентрацията. Слушайте всеки ден по 30 минути за оптимални резултати.

Изпробвайте мобилното приложение напълно безплатно от Google play!