Онлайн индивидуален психологически тренинг „Психология на зависимостта и проблемната употреба - Как да я разпознаем от рано, как да я овладеем и как да се справим с нея?“

 

   Скоростта на съвременния ритъм на живот е голяма, бърза и стремглава. Стремим се да се включим в този ритъм и да бъдем част от важните за нас процеси, промени и развитие. Понякога сме на гребена на вълната, а понякога тя ни помита със страшна сила. Това се е случвало на всеки един от нас.
Може би, това не може да бъде избегнато, то е част от живота и нашето собствено личностно израстване. Истински важно е, обаче как отговаряме на удара, как реагираме на падането, провала и грешките, намираме ли изобщо сили да реагираме и да се справим ?

 

   Ако сме емоционално устойчиви, с добра мотивация и подкрепящо обкръжение, по-лесно ще намерим силата да се изправим, ще направим трезв анализ на грешките и ще продължим, дори по-силни, по- умни и с повече житейски опит, направени изводи и извлечени поуки.

 

   Но, ако човек:
– живее в затворено общество,
– без емоционалната подкрепа на близките си,
– ако е принуден да живее в лоши битови условия,
– неблагоприятен психологически и емоционален климат,
– в състояние на тежки ограничения и лишения,
– физически или психологически тормоз
– липса на себепознание, разбиране и приемане,
– обърканост, депресивни състояния, фрустрация и др.

 

    Подкрепата, от която се нуждае ще бъде потърсена в алтернативна среда.


    Всъщност, изброеното дотук, не е просто мрачна картина, а поредица от етиологични фактори определени като отключващи за развитие на т. нар. адиктивно поведение. Най-точното обяснение за тази форма на поведение ще цитирам дословно: „Адиктивното поведение е свързано с желанието на човек да избяга от реалността по пътя на изменение на съзнанието. В зависимост от средствата, използвани за тази цел, различаваме фармакологични, химически, субстанционални, хранителни и други зависимости.

 

   Ако човек има начин на живот – угнетяващ и мъчителен и няма сили да го промени или да излезе от рамките му и омагьосания кръг, една от формите на бягство, която изглежда възможна, може да е алкохол, наркотични вещества, потъване в интернет пространството, хазартни игри, религиозни секти и др.

 

   С времето поведението на тези хора се променя – ангажират се изцяло със своето занимание, изгубват интерес към света наоколо, проявяват пълна апатия към всичко, понижават резултатите си в работата или университета и тъй като възрастовата граница за тези прояви все повече пада – променят се и резултатите в училище. Постепенно отпада социалната среда, губят се приятели или се заобикалят с хора подвластни на същите зависимости, влошават се отношенията с близките, занемаряват външния си вид, липсва желание за растеж и развитие, трудно се градят лични, дълбоки и интимни взаимоотношения, рядко нещо друго представлява интерес за тях, освен зависимостта им и др. Постепенно отпадат нравствени и морални норми – такива хора могат да проявяват агресия към другите или автоагресия със склонности към нараняване, суицидни мисли и дори самоубийство.

 

    Една от тези зависимости, а и една от най-често срещаните, е алкохолизмът. Той, както и наркоманиите са особена форма, чиято етиология не винаги предполага ниско качество на живот. Много често в тази група попадат хора с отличен бизнес и финансови възможности, по причини, които са извън сферата на икономическите фактори. Това са често интелектуалци и бизнесмени от голям мащаб. Много често, това е свързано с работата, а за творческите личности е измамно чувство на вдъхновение.

 

   За щастие, съвременната медицина има разработени до съвършенство методи за справяне с тези тежки състояния, докато организмът все още има резервни регенераторни механизми. После, човекът се превръща в поредното число от печалната статистика на социално-значимите заболявания. Но зад числото винаги стои личност, която е имала мечти и е изпълвала със съдържание света на други хора или обратно превърнала се е в източник на напрежение, страх, стрес или заплаха за тях. Тогава спокойно можем да кажем, че именно тази зависимост краде от личността, отнема я от хората, които я обичат и са имали вяра и надежда в нея. Зависимостта се превръща в кошмар и ужас, както за зависимите, така и за техните близки. Така се съсипват редица животи!

 

    Зависимостта е важна психологическа концепция. Тази концепция на нужда може да се определи като „състояние на напрежение за един човек“, и когато нуждата е удовлетворена, състоянието на напрежение намалява.
Когато човек има зависимости, той няма контрол върху това, което прави и често се стига до момент, в който пристрастяването става вредно за неговото здраве и благополучие.

 

Всички зависимости могат да се дефинират в две групи:

• Физическо и/или психическо пристрастяване да изпитвате нужда да правите нещо многократно.

• Физическо и/или психическо пристрастяване да вземате и употребявате нещо.

 

   Независимо към коя група зависимости спада пристрастеността на човек, той осъзнава своята пристрастеност и знае, че това е вредно за него, може да съкрати живота му или да му навлече редица проблеми и неприятности. Въпреки това за него е много трудно да спре и да направи това, което е правилно.

 

    Този проблем засяга страшно много хора по цялия свят независимо от неговия интелект, потенциал, възможности, умения, професия, семейство, социална среда, икономически статус, финансови ресурси и т.н. Според направени проучвания всеки трети има зависимост от нещо.

 

Видове зависимости:
Най–честите пристрастявания на хората са свързани с хазартна зависимост, алкохолна зависимост, наркотична зависимост, но има и такива, които може да не са осъзнати, че съществуват:

Компютърна, интернет и телефонна зависимост

Използването на компютър или мобилен телефон през по-голяма част от денонощието може да доведе до пристрастяване. Това води след себе си до проблеми във взаимоотношенията със членове на семейството, приятели и близки. Социалния живот се свежда до минимум, защото се прекарват много часове в сърфиране в интернет или играене на игри.

Работохолизъм

Пристрастеността към работа води до пренебрегване на всички други аспекти от живота. Хората с тази зависимост се наричат работохолици. Мислят само за работа и пренебрегват себе си, семейство, приятели, близки, хоби, различни видове занимания, житейски събития и т.н.

Пазаруване

Следващата от видовете зависимости е пазаруването. Тя се превръща във все по-сериозен проблем с многото молове, които се появиха от една страна, а от друга с многото сайтове за пазаруване онлайн. Пазаруващия зависим, купува дрехи, обувки, предмети, вещи и други неща, от които изобщо няма нужда и едва ли някога ще има. След това изпитва чувства на вина, срам, безсилие и отчаяние.

Гледане на телевизия

Телевизията с многото денонощни канали принуждава някои хора да превключват от сериал към сериал или от футболен мач към филм и остават десетки часове пред екрана на телевизора и дори не осъзнават своята зависимост. Понякога са толкова пристрастени, че дори не стават от мястото пред телевизора да удовлетворят най–важните си физиологични нужди (вода, храна, сън, тоалетна и др.).

Преяждане

Понякога хората, започват да се крият от проблемите с консумация на повече храна. Зачестяват броя хранения и включително междинните хранения. В кратък срок се покачва цялостното тегло и то става наднормено, както и здравословното състояние може сериозно да се застраши.

Химични вещества

Злоупотреба с химични вещества е, когато се вдишва лепило, аерозоли, блажна боя, газ или друго, за да се даде усещане за наслада. Тези действия могат да бъдат фатални за здравето на човек.

Някои зависимости могат да бъдат начин да се удължи вземането на трудно решение, нежелание и липса на готовност за поемане на отговорност, бягство от реалността, вглъбяване в свой собствен свят и прочие.
Причини и фактори за зависимости:

   

   Приблизително половината от причините се определят от генетични фактори, докато другата половина са резултат от социалната среда, в която живее човек. Въпреки това, дори и хора с ниска генетична предразположеност, при излагане на фактори водещи до пристрастяване за дълъг период от време, може да развият зависимости. С други думи, всеки може да се превърне в зависим, ако попадне при подходящи за това условия и в този период е емоционално и психически лабилен и уязвим.

 

     Ако сте пристрастени към наркотици, алкохол или никотин трябва да знаете, че тези вещества влияят върху начина, по който се чувствате, както физически, така и психически. Тези чувства могат да бъдат приятни и създават мощен порив да използвате веществото отново и отново. Хазартът също може да доведе до подобно психо–емоционално пристрастяване. Всичко това може да се превърне в навик и привичка, които стават много трудни за контролиране и спиране.

 

  • Възраст – Тийнейджърските години са период за развитие на зависимост. Статистиката показва, че тези, които започват да пият алкохол от ранна възраст е по–вероятно да се пристрастят. Около 33% от населението пробва алкохол между 15 и 17 години, а 18% дори и по–рано. Например: 16% от алкохолиците започват да пият преди да са навършили 12–годишна възраст.
  • Генетични фактори – Отдавна е установено, че генетичните фактори, заедно със социалната среда и психологическите фактори са причина за зависимости. Проучванията са изчислили, че генетичните фактори допринасят за 40–60% от риска.
  • Социална среда – Нежеланите преживявания в детството, като малтретиране, побой, наказания и лишения преследват човек през целия му живот и са свързани със злоупотребата с наркотични и други вещества. Детското неврологично развитие може да се разстрои, когато те са хронично изложени на стресови събития като физическо, емоционално или сексуално насилие, или са станали свидетели на насилие в семейството. С течение на времето, детето може да приема употребата на наркотични вещества като механизъм за справяне, особено по време на тийнейджърските години. Липсата на родителски контрол, разпространението и употребата на забранени вещества, бедността и стреса са рискови фактори за употребата на наркотични вещества с напредване на възрастта.
  • Психологически фактори – Хора с психични разстройства, депресивни състояния, тревожност, невротизъм, дефицит на вниманието, хиперактивност или посттравматично разстройство е по–вероятно да развият зависимости.

Всички зависимости са лечими заболявания и преодолими състояния!

 

    Първата стъпка по пътя към възстановяването и лечението е признаване и приемане на проблема. Процесът на лечение може да бъде възпрепятстван, когато човек отрича наличието на проблеем и липсва разбиране от негова страна. Намесата и подкрепата на роднини и приятели, често подпомага възстановяването.

    Тъй като пристрастеността засяга много аспекти от живота на човек, често са необходими няколко вида лечение. В повечето случаи се комбинират лекарства, индивидуални психологически консултации и групова терапия. Лекарствата се използват за контрол на никотиновия и наркотичен глад и за облекчаване на тежките симптоми при спиране. А терапията може да помогне на зависимите лица да разберат своето поведение, да бъдат по-мотивирани в стремежа си да се справят със своето затруднение, да бъдат по-осъзнати, решителни и дейни. Терапията чрез постоянна заетост и ангажираност е много успешна в това направление.

   Проблемът е, че без подходяща умствена подготовка и нагласа, навиците могат да се окажат трудни за преодоляване и промяна. Когато хората опитат и не успеят, те си създават поредица от разочарования и отчаяние. После започват да си създават убеждения, че никога няма да успеят, но това е само в тяхната представа и възприятия за себе си. Ако събудят вътрешната си мотивация и сила, всичко е възможно!

    

Най-важното е всеки зависим:

• да промени грешните убеждения (не мога да го направя)!

• да изгради желание да го направите (искам да го направя)!

 

   Провеждам този онлайн тренинг не, за да ви занимавам със статистика, биохимични показатели, теория или, за да рисувам драматични картини и съдби. Правя го, защото вярвам, че ако познавате първите признаци, можете да се огледате и да ги разпознаете в някого! Ако това е човек от вашето обкръжение или дори човекът до вас, можете да сложите ръка на рамото му преди да е паднал, можете да му кажете, че сте там до него, че битовият комфорт и финансовите възможности или липсата им, са само един от компонентите на живота и е важно да има с кого да ги споделите. Че, изгубената любов е само един, наистина болезнен начин да пораснем, но трябва да сме здрави и във по-добра емоционална и физическа кондиция, за да посрещнем истинската. Причините и оправданията са много, но всеки човек прави своя индивидуален избор и сам взима решение как да продължи неговия живот.

 

   Понякога, именно вашето „ НЕ“ – казано с любов и подкрепа е по-силно от едно слабохарактерно „ДА“, поднесено с поредната чаша, доза или залгане. Дайте на този човек волята да каже своето „НЕ“ на тези зависимости. Той би го направил, ако знае, че има за какво и за кого да се пребори срещу тях или да намери вътрешната сила да спаси себе си живота си сега.

 

Това е възможно…
до определен момент.
После…
е ред на статистиката.
   Променете я!

  „Ако не можеш да кажеш „Не“, твоето „Да“ нищо не значи.“                                                                                                                                  ОШО

 

   Онлайн тренингът цели да отвори пространство на психологическа промяна, да подготви зависимия да погледне навътре в себе си и своя живот от друга гледна точка, да промени мирогледа и светоусещането си, да направи свой нов избор за остатъка от живота си, да види и приеме малките наслади и предизвикателства в живота, да го подпомогне да започне да изпитва емоции, да ги изявява, да гради здрави, дълбоки и интимни отношения, да гради приятелства с хора, които нямат зависимости, да общува пълноценно с близките и околните, да гради, а не да руши, да се реализира и професионално, и като личност. Да бъде пълноценен, щастлив и здрав човек, който се наслаждава на живота!

 

    Курсът включва, както теоретична, информационна и статистическа част (видео материал, електронни книги, наръчници и др.), така и практическа – психологически тестове, методики, упражнения, задачи, ролеви игри и др. Извършва се онлайн и индивидуално за всеки участник, а конфиденциалността е ганатирана! 

 

   Подходящ е за:

– зависими лица;

– лица, които имат проблемна употреба;

– за хора, които се чувстват уязвими от подобно бъдещо състояние и поведение;

– за бивши зависими, които усещат опасността да се върнат назад;

– за близки на зависими;

– хора, които искат да помогнат на зависими и др.

 

   Таксата на целия тренинг е 130 лв.

   Цели:

– Постигане на ремисия по отношения на зависими поведения и развиване на устойчиви умения за справяне с желанието за тези поведения.
– Изследване и установяване на нагласите, довели до зависимост, и реконструирането им към по-адаптивни нагласи и очаквания към реалността.
– Развиване и интегриране на устойчиви поведенчески модели с по-висока адаптивна стойност от досегашните с цел дългосрочна ремисия.
– Възможност на зависимия да разбере онези психични процеси, които формират у него желанието за порока и най-важното, дават му възможност да се противопостави и устои на него.
– Затвърждава и разработва алтернативни поведения на зависимото поведение, като подкрепя личностното развитие на клиента в емоционален, социален, професионален или друг аспект, в зависимост от индивидуалните нужди. Целта е устойчивост на ремисията.
– Клиента да е наясно с посоката на своето развитие и да е ангажиран с целите в него.
– Отваряне на терапевтично пространство в психичния свят на клиента. Курсът няма как сам по себе си да ви избави от зависимостта, но поставената цел е да ви мотивира и подпомогне да вземете решение да бъдете НЕзависим. Най-полезно би било, когато паралелно бъде съчетан с индивидуални психологически консултации.
– Фамилната работа има за цел да подкрепи близките на зависимия и да подпомага терапевтичния план на участника в тренинга.

      

Живеем един живот!
Нека да е такъв, какъвто искаме и мечтаем да бъде, а не такъв, какъвто сме зависими да бъде!

Споделете този психологически тренинг, за да достигне до възможно най-много хора и помогне на тези, които имат нужда!