Забавни игри за деца на различни възрасти, препоръчани от психолози

   
   Мястото, където децата себерефлексират, експериментират, назовават своите емоции е детската игра. Там е мястото и където можем да се „срещнем“ с техния емоционален свят, както и да подкрепим тяхното емоционално развитие.
 
   

   Настолните игри за деца, като например „Не се сърди, човече“, са подходящи за упражняване на броенето. По думите на Скот Ким, хвърлянето на зар и местенето на пионката по дъската е отличен начин да задействаме математическото мислене. Освен умствените способности обаче е необходимо и намиране начини за забавно, най-добре игрово стимулиране на поведенческа и психологическа стабилност.

 

 

Игри за уверени деца

 

 

  • Игра за добродетелите

   Подходяща е за всяка възраст на детето. За целта трябва с помощта на цветен картон и лепило да направите дъга. В единия й край залепете бели кръгчета, така че да наподобяват облаци. Детето следва да напише върху всеки облак по една своя добродетел, позитив, предимство, добро качество, характеристика и т.н. Ако все още не може да пише само, му помогнете. Чрез тази игра детето ще придобие самочувствие и ще стане по-уверено.

 

  •   Игра за изслушване

   Когато едно дете умее да изслушва без да прекъсва говорещия, то проявява уважение към него и обратното – когато бъде изслушвано, то се чувства уважавано. За тази игра ще е необходимо да направите корона от картон, а може да използвате и готова, ако имате такава. Залепете уши отстрани на короната. Вече може да започнете играта!

  Участникът, който носи короната трябва да слуша без да говори по времето, когато той я носи. През това време другият участник, който не носи корона разказва някаква история, споделя чувства, тайни и мечти. Когато приключи, ролите се разменят. Бонусът от тази игра е, че освен да се почувства уважавано, детето ще се научи и да споделя. При повече от двама участници е необходимо да се направят корони за всеки един без разказвача.

  •    Игра за презентационни умения (театър)

   Изградете традиция в семейството си един път месечно всеки от вас да представи нещо пред останалите – сценка, песен, стихотворение, танц или нещо друго. По този начин детето ще придобие смелостта да разгърне своя потенциал поне пред семейството, а след това и пред останалите. Ако имате повече от едно дете, те най-вероятно и сами ще се забавляват по този начин, след като веднъж сте въвели смешните скечове на семейната сцена.

 

  •  Игра за споделяне

   Всеки родител се притеснява и тайничко се надява детето му да споделя своите чувства и тревоги с него. За да стане това обаче, трябва да създадете сигурна и безопасна среда. Направете кутия за споделяне. В нея всеки член от семейството ще може да пуска писмо до някой друг, в което да опише как се е почувствал в даден момент, от някаква ситуация или да сподели беля, която е направил. Не забравяйте, че това е неговата безопасна среда и трябва да се отнасяте внимателно към написаното от него, в противен случай детето ще спре да пише писма и да ги споделя със семейството си.

 

  •   Игра за недостатъците

   Всеки човек си има някакви недостатъци, важно е детето да разбере това и да се научи да приема своите грешки, критиката и реакциите на околните, за да може да се самоусъвършенства без това да влияе на неговото самочувствие. Единственото, което трябва да направите е.. нещо глупаво или комично. Нека всеки от вас по свой избор извърши нещо грешно или нещо извън зоната си на комфорт – дали ще се облечете по нелеп начин, ще си сложите чорапи вместо ръкавици в зимно време или пък друго, няма никакво значение. Нека вашето дете да разбере, че никой не е перфектен и то, докато се забавлява!

 

  • Игра за уменията

   На видно място в дома си сложете дъска за писане и избройте няколко неща, които вашето дете може да прави – да се облича само, да яде с нож и вилица и изобщо всичко, за което се сещате. Когато детето научи нещо ново, го запишете на дъската. Всеки път, в който погледне дъската, то ще вижда собственото си развитие, ще се повдигне неговото самочувствие и стремежът му към самоусъвършенстване.

 

  •    Книга на главата

   Изберете леки и с твърди корици книги, сложете я на главата на детето и на своята и се опитайте да изминете определено разстояние без тя да падне. Ако все пак това се случи, участникът се връща при началната точка. Който измине разстоянието пръв, печели. Ако детето е по-голямо или пази повече баланс, може да усложните играта като направите трасето по-сложно – зигзагообразно, с препятствия или добавите клякания и други упражнения с книгата. Може да добавите и втора книга.

   Психолозите съветват също носене на съд, пълен с вода над препятствия, като възглавници например.

 

  • Детектив (търсач на съкровища)

   Направете тунел от възглавници, одеала или други подръчни материали. Постройте го с тесни стени и завои, а може и да се изкачва по стълби. Детето трябва да мине през него без тунелът да се „срути“ и след всеки труден етап или накрая на тунела може да го очаква награда. При повече участници го направете като състезание.

 

  • „Скок-подскок“

   Направете терен с препятствия, съобразени с възрастта на детето. Нека да мине по него подскачайки като зайче. Когато тази задача спре да го затруднява, може да усложните като преминете към подскачане на един крак.

 

   Специалистите твърдят, че когато детето ви приключи даден етап от развитието си, не е нужно да изоставяте игрите от този период – просто ги усложнете допълнително, така че да има какво ново да научи от тях и да продължава да се забавлява!

 

ВИДЕО