Днес всички говорят за ...

Коледната магия!

Коледа не е дата. Тя е състояние на ума.

Коледата - този най-светъл семеен празник и тържество на християнските добродетели е същевременно и символ на семейния уют, хармония, традиции, обичаи и принципи.

 

   Рождество Христово (Коледа) е един от най-големите и прекрасни християнски празници, които учат хората да бъдат по-добри, по-състрадателни, по-сплотени, по-вярващи и по-смирени. Той е един от 20-те църковни празници в България. На него християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това e станало в град Витлеем. Градът се намира на около 10 км южно от Йерусалим, град в източен Израел.

 

Ето няколко любопитни и интересни факти свързани с Коледа:

 

1.Оригиналът на Дядо Коледа е Свети Никола, който е живял през 3 в. и е бил известен с това, че е оставял тайно пари на бедните. Поемата за него, написана през 1823 г., е известна като „Нощта преди Коледа“.

2. Папа Юлий І (епископ на Рим) първи е обявил Рождество Христово – 25 декември, като официален празник.

3. Песента „Jingle Bells“ е първата песен, която е изпята в Космоса. Това се е случило на 16 декември 1965 г., когато астронавтите Том Стафорд и Уоли Шира са я изпели на Gemini 6.

4. Дядо Коледа има различни имена по целия свят. В Германия той се нарича Крис Крингъл, докато в Италия той е Бабо Натале (Babbo Natale), във Франция – Ноел, а в Русия – Дядо Мраз (Дед Мороз), в САЩ – Санта Клаус.

5. Според рекордите на Гинес най-високото отсечено коледно дърво е бор с височина 67 метра и е изложено през 1950 г. в Сиатъл, Вашингтон.

6. Първият документиран човек, украсил коледно дръвче, е реформаторът Мартин Лутър. Според историята той бил толкова удивен от красотата на звездите, блещукащи между клоните на борчетата, че донесъл у дома си едно дръвче и го украсил със свещи, за да сподели картината с децата си.

7. През 1886 г. французите дават на САЩ най-големия коледен подарък правен някога – Статуята на свободата.

8. Коледните топки по елхата са не просто играчки, а символ. Във Витлеем живеел беден художник. Когато се родило бебето Исус, той не притежавал нищо, с което да го дари. И решил да му подари своето изкуство. Застанал пред яслата и като жонгльор прехвърлил няколко топки в ръцете си. Бебето се усмихнало. Оттогава топките станали един от символите на този празник.

9. Стара легенда разказва, че сладкар намислил да почете празника, като изработи от тръстикова захар шарени бонбони. Решил бонбоните да бъдат в червено и бяло и извити като бастунчета.

10. Традицията да се разменят подаръци за Коледа не е свързана с християнството, а е езическа. В далечното минало на този ден римляните почитали бога на земеделието Сатурн (Кронос при гърците). За да отбележат края на сеитбата, те организирали пиршества и си разменяли дарове като жест на социалното равенство.

11. В Австралия Коледа често се празнува на плажа при 40 °C температура. В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските. Австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли.

На Коледа всички пътища водят у дома...

 

   Коледния дух вече е навсякъде. Всеки един от нас започва да мисили с какъв подарък да зарадва любимите си и близки хора. За създаването на добрата атмосфера за предстоящите празници са необходими няколко неща: да си заобиколен от членовете на семейството и приятелите си, да има добро настроение, да успееш да зарадваш любимите си хора с  желаните лични подъръци и не на последно място да подготвите хубава и богата празнична трапеза. Коледа е това да направиш нещо малко, специално и добро за някого.

 

   Истинският лукс на празника е да го прекараш с хората, които обичаш и на които държиш, наслаждавайки се на ценните моменти и спомени с тях. Коледа е, когато всички забравят за проблемите и тревогите си и просто празнуват, че са живи и здрави и това, че са заедно.

 

 „Съвсем скоро ще се видим. Затова помнете, че трябва да сте добри! Весела Коледа!”, напомня добрият и жизнерадостен дядо Коледа.

 

   Коледа е тук, а с нея и надеждите за по-добър свят, повече усмивки, сбъднати мечти, незабравими мигове, мъдрост, смирение и обич, които да направят живота ни прекрасен и пълноценен!

 

   Нека тези коледни празници положат началото на една година, в която здравето, щастието, успеха, късмета и любовта са ваши постоянни спътници, а радостта от тях – необозрима и незабравима!

 

   Нека магията на святата Коледна вечер влезе в дома ви и донесе живот, здраве, мир и благодат! Да бъде, приятели!

 

По Коледа стават чудеса. Аз вярвам! А вие?
Споделете с вашите приятели: