По пътя към мечтите - 3 полезни занимания

Навярно вече сте прочели не една книга за развитие и самоусъвършенстване, навярно вече вървите към някоя своя цел и мечта или пък към няколко. Така и трябва! Както пише Найджъл Кeмбърланд в книгата си „Не съжалявай за нищо”, нашата задача днес е да запълним пространството между етапа, в който се намираме и там, където искаме да се озовем. Ето няколко креативни и интересни практически упражнения за това:

 

Задача 1. Предефинирайте възгледите си

 

   Не е достатъчно просто да мечтаем и градим планове как точно мечтите ни могат да се превърнат в реалност. Успехът не е случайност и не е съдба. За да започнем да действаме, трябва да приемем, че сами създаваме бъдещето си и живота си като цяло. За да постигне дадена цел човек трябва много да се труди за нея, да бъде упорит и постоянен, да е готов да рискува, дори нещо да жертва и да прави компромиси. Не се отказвайте от себе си и не се оставяйте да ви носи течението на живота.

 

   Направете списък на това, което ви спира по пътя към мечтата ви. Опитайте се да преосмислите проблемите и негативните фактори и обстоятелства. Мислете позитивно и градивно. Например: ако са ви уволнили, приемете, че са ви подарили свобода и възможност да намерите нещо още по-добро. Задайте си въпроса от какво най-много се притеснявате и страхувате? Кое е най-страшното, което може да се случи в ситуацията, която ви безпокои и тревожи? И дали това е достатъчно сериозна причина да зарежете всичко?

Задача 2. Започнете деня правилно

 

   ”Доброто начало е половината от добре свършената работа.”, е казал още Аристотел. Позволете си лукса да започвате деня без стрес, като отгледате няколко полезни сутрешни навика:

 

– Ставайте половин час по-рано, вместо да скачате в последния момент от леглото.

 

– Закусвайте, не на бегом, а на масата и по възможност със своите близки, бъдете мили с тях, нека и техният ден да започне приятно.

 

– Без значение как отивате на работа – пеша, на велосипед, с колата или с градския транспорт – обещайте си, че отсега нататък няма да изминавате този път под ръка със стреса. Слушайте музика, четете, или просто затворете очи блажено за няколко минути.

 

– Пристигайте малко по-рано на работа от своите колеги и направете нещо приятно за себе си – например: чаша кафе или чай.

Задача 3. Научете се да почивате

 

   Научете се да си почивате– както по време на работния ден, така и през останалото време. Не пренебрегвайте отпуските и планирайте поне две по-дълги почивки през годината. Животът е прекалено кратък, така че, ценете всеки ден извън офиса. Не се претоварвайте от работа, почивайте активно през уикендите, за да бъдете по-концентрирани и продуктивни след това.

Прочетете още статии:
Психологически услуги:

Споделете тези полезни, градивни и успешни занимания!