ПСИХОСОМАТИКА – Болестните симптоми като емоционален и психологичен проблем

   

   Българинът обръща по-голямо внимание на физичното си здраве, отколкото на психичното. Много по-вероятно е да отидем на лекар, ако имаме физически, здравословен проблем, отколкото, ако имаме психологичен и емоционален проблем.

 

   Неврозите и депресиите са придружени от соматични симптоми и белези, например: сърцебиене, стягане в гърдите, изтръпване на ръцете, главоболие, задушаване и т.н. Хората започват да обикалят различните специалисти, тъй като се опасяват, че имат кардиологично, мозъчно, стомашно, хормонално или друг вид телесно заболяване. Навсякъде отговорът е отрицателен, няма наличие на физическа болест. Хората трудно стигат до идеята, че в основата на соматичните им симптоми са психологични проблеми и затруднения.

 

Психосоматика гласи, че болестите на тялото са първо болести на душата!

Чувства и емоции заровени живи никога не умират!

Психосоматика-770x434

 

   Те се манифестират на физическо ниво под формата на заболявания. Непреработените чувства и емоции като гняв, тревожност, безпокойство, огорченост, негативност, отчаяние, разочарование, обида, страх, вина, тъга, нещастие и др. могат да лежат в основата на всяко едно заболяване и съответните болестни симптоми и показатели.   Най-често “виновници” за възможните психосоматични проблеми са напрежението, стреса, хроничното безпокойство, пренатоварването, burn out, депресията, потиснатостта, прекомерната себекритичност, неудовлетвореност и т.н. Ако човек е твърде емоционален, сензитивен и впечатлителен, той започва да получава различни болестни усещания, даже и медицинските му показатели да са в норма и всичко с тях да е наред.

 

   Колкото и да е странно, психо-соматичните разстройства не са отклонение от нормата, а пример за добре работещи защитни системи на нашия организъм. Работата е там, че емоциите ни позволяват да реагираме на неблагоприятната ситуация още дълго преди тя окончателно да се изплъзне от контрол и да стане заплаха за нашето здраве. Това е един “първи звънец”, който ни предупреждава, че е време да променим нещо в живота си. Иначе организмът просто няма да се справи с подобно натоварване и обременяване.   За съжаление, много хора пропускат и игнорират този сигнал, махват пренебрежително с ръка (един вид, че “ще премине от само себе си”) и продължават да живеят в същия дух и ритъм. В резултат, не опасните и незастрашаващи психосоматични разстройства за здравето бързо преминават в по-сериозни и трайни състояния, които вече не могат да се излекуват само с положителни емоции и мислене, почивка и презареждане. Затова е много важно внимателно да се вслушваме в своя организъм и да реагираме на неговите “подсказки” и сигнали.

 

Болестите са спътници на много от нас, периодично или през целия живот.

Лош късмет, божие наказание или нещо друго ?

aa5b98d50c5594a09947900c1162c9dd

   

   Мислили ли сте някога, че вината може да е в самите нас, в начина ни на мислене, общуване и битуване ? Че ние обичаме негативните настроения, самосъжалението и проклятията дотолкова, че сами да си докарваме болестни симптоми и състояния ? Че коренът на много болести не е в кармата или вирусите, а  … в психиката?

 

   Връзката между психиката и здравето не е в сферата на магията и окултното. Тя се осъществява от нервната система и е напълно реална. Нервната система осъществява пряк контрол върху функцията на органите, хормоналната секреция, хомеостазата и редица ключови процеси за организма.

 

   Вече осъзнали пряката връзка между психичното и физичното ни състояние е време да се обърнем към самите себе си, към вътрешния си свят и да осъзнаем какво точно се случва там! Това е индивидуален и дълъг процес, но ползите от него са трайни, осезаеми и съществени за качеството ни на живот и удовлетворението, което изпитваме от него и от себе си! 

 

   Не се колебайте, а се свържете с мен по всякакъв повод и по всяко време за индивидуални психологически консултации !

 

Споделете със своите приятели във facebook!