Щастливите хора винаги живеят в настоящето и гледат целеустремено към бъдещето!

   

   Нека започна с очевидното – лесно е да си щастлив, когато нещата вървят добре. Позитивните резултати обикновено повдигат настроението на хората, докато негативните емоции (като тревожност, страх, омраза и т.н.), в повечето случаи са отражение на някакви неприятни събития и житейски трудности.

 

   Щастливите хора обаче знаят как да се справят с проблемите си по начин, който им позволява хем да запазят доброто си настроение, хем да постигнат добри резултати и да разрешат своевременно и окончателно проблемите си. Ето три неща, които правят наистина щастливите хора, когато животът им ги изправя пред тежки предизвикателства:

 

   

   Фокусирайте се върху бъдещето

 

   Важно е да разбирате същността на проблема, пред които сте изправени, преди да можете да го разрешите. Затова щастливите хора винаги анализират причините и последствията, довели до така създалата се ситуация и обстоятелства. Те обаче знаят и кога да спрат с размислите върху миналото и да продължат напред, търсейки решение на проблема. Те знаят кога да насочат вниманието си към бъдещето.

 

   Тази им ориентираност към бъдещето има две предимства: Първо, бъдещето все още е неясно и неопределено, което позволява на щастливите хора да бъдат оптимисти за това, което тепърва предстои. Второ, щастливите хора се стараят да правят бъдещето по-добро от миналото, което им дава позитивна нагласа и мотивация да бъдат най-доброто си Аз, независимо от обстоятелствата и условията.

 

 

Поемете контрол

 

   Във всеки един момент от нашия живот ние сме заобиколени от външни обстоятелства, които упражняват определено ниво на влияние и контрол върху нашите възможности за действие. Например: какво може да направите, ако сте попаднали в задръстване? В този случай вие зависите изцяло от движението на другите автомобили по пътя.

 

   По тази причина щастливите хора се фокусират върху нещата, които са под техен контрол и влияние, вместо върху онези, на които не могат да повлияят директно. Именно тази целеустременост им помага да адресират проблемите навреме и да ги разрешат възможно най-бързо, като по този начин си спестяват огромен стрес, напрежение и натоварване.

 

 

Научете се да се отказвате

 

   Винаги ще съществуват проблеми, които просто не можете да разрешите. Може би имате клиент, който никога не е доволен от работата, която вършите. Може би опитвате да внедрите в работата нови технологии и процеси, които за съжаление никога не носят търсените резултати и ползи. Може да ви се наложи да работите по един и същи проблем наистина дълго време, докато намерите съответното решение.

 

   Въпреки всички дискусии за това колко важно е да бъдете упорити и постоянни в действията си, ако искате да постигнете целите си, също толкова важно е да знаете кога да се откажете от нещо, с което просто не можете да се справите, не ви е по силите и възможностите. Всеки един от нас има ограничен ресурс от време и енергия, които може да посвети на определена задача. Инвестирането на тези ресурси в обречени на провал начинания не ви носи нищо градивно. Времето, което ще изгубите в преследването на тези налудничави цели, може да бъде използвано по значително по-добър начин за нещо, което е постижимо и полезно. За това е важно човек да знае кога да се предаде и да продължи напред.

 

    Това важи в особена сила, когато става въпрос за проблеми, по които работите от много време. Хората са склонни да гледат на изгубените ресурси (време, пари и енергия) като на нещо, което в даден момент трябва да им се изплати. Именно това ги кара да продължават да инвестират още от тях с надеждата, че един ден всички тези жертви ще са си стрували. Истината обаче е, че тези ресурси са се изпарили и вие вече не можете да си ги върнете. Ако няма изгледи допълнителните усилия да доведат до разрешаване на проблема, вие трябва да го изоставите и да фокусирате вниманието си върху нещо друго, независимо от това колко труд сте вложили в него до момента.

 

   Щастливите хора не си губят времето в самосъжаление и мисли за изгубеното време и възможности. Техният поглед е насочен винаги към бъдещето и утрешния ден, който винаги може да бъде по-добър от днешния, стига да вярвате в това и да действате в тази посока.

 

 

 

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com.
ВИДЕО

   Споделете тази полезна, мотивираща и вдъхновяваща статия с вашите приятели!