Психотерапевтичен курс за шофьори и кандидат-шофьори за преодоляване на страх, безпокойство и притеснение от шофиране

 

   Вие имате шофьорска книжка, но Ви е страх да шофирате или Ви предстои да преминете шофьорски курс, но изпитвате колебания, притеснения, безпокойство?

 

   Според социологическо проучване около 40% от жените, които имат шофьорска книжка, по различни причини изпитват страх, напрежение и притеснения да шофират.

 

   За да се преодолее този страх и да се помогне на онези от тях, които все пак желаят или им се налага да карат колите си, се организира психотерапевтичен курс

 

 

“Автомобилът е наш приятел”. 

 

Колко от Вас имат шофьорска книжка ?
Колко от Вас желаят да притежават такава,
но поради една или друга причина не са го направили все още ?
А колко от Вас са активни шофьори ?

 

   Наблюденията и статистиките сочат, че една голяма част от жените, сдобили се с шофьорска книжка, след приключване на шофьорския курс така и не се престрашават да започнат да карат. Други го правят по принуда, след 2, 5, 10 години дори. А всички инструктори повтарят едно и също като преминат изпита:

“След моята кола веднага подкарвай своята”.

 

   Но едно е сигурно – за немалка част от шофьорите, особено тези от женски пол, карането на кола предизвиква повече стрес, напрежение и тревоги, отколкото удоволствие, удобство и улеснение. Всяка година голям и сериозен брой начинаещи шофьори, в частност жени, се отказват да сядат зад волана веднага след като се сдобият с шофьорска книжка. Причините за това са породени от различни страхове, притеснения и страшни мисли, с които те се сблъскват на пътя, а и не само. Ужасяващата статистика за многобройните пътнотранспортни произшествия, голяма част от които с фатален край, също е съществен фактор.

 

 

   Чрез психотерапевтичен курс за преодоляване на страха от шофиране се надяваме да помогнем на тези от Вас, които искат да шофират, но се притесняват да го правят самостоятелно, активно, безпроблемно и спокойно.

 

   Основните стъпки към разрешаване на проблема и навлизане в комфорта на шофирането са:

 

* Опитайте се да идентифицирате причината за дискомфорта, който Ви причинява идеята за управляване на автомобил. Страхът от шофиране обикновено има психологически корени и Вашата задача на този етап е да откриете къде са заровени те.

 

– Били сте свидетел или участник в катастрофа или имате близък, който е бил ?
– Плашат Ви мрачните и ужасяващи статистики свързани с ПТП и загиналите на пътя ?
– Налагало се е да търпите обидно и унизително отношение по време на шофьорския курс ?
– Изпитвате вътрешно убеждение, че въпреки документа за правоспособност всъщност не Ви достигат умения и знания на пътя ?
– Освен душевен дискомфорт, когато сядате зад волана, проявяват ли се и физически признаци на проблема ? Изпитвате ли симптоми като засилено потене, треперене, дезориентираност, виене на свят, позиви за повръщане и/или други ?

– Липсата на собствен автомобил – обикновено това е зона за партньора, а втора кола за много двойки е лукс. Рядко е току-що изкарала курса млада жена да има своя собствена кола, която веднага да подкара.

– Мъжете-шофьори имат особено отношение към шофирането, вечно неодобряват, критикуват и дават съвети, понякога дори грубо и крайно.

 

   Голяма част от жените са по-страхливите на пътя – страхът от пътнотранспортно произшествие, прекалената емоционалност и темпераментност, понякога замъглява трезвата, бърза и адекватна преценка за ситуацията на пътя. Всичко това често води до липсата на желание за шофиране. Веднъж идентифицирали проблема обаче, Вие ще сте само на още няколко крачки от неговото преодоляване. На този начален етап отговорността да идентифицирате проблема и неговата дълбочина е основно Ваша. На базата на това, трябва да определите дали притежавате капацитета, готовността, ресурсите и способностите да се справите сами или ще имате нужда от помощ.

 

   В голяма част от случаите, силата да си помогнете е във Вашите ръце и трябва съвсем малко “самопобутване” и кураж, за да добиете увереност зад волана. В други случаи се нуждаете от помощ – тази на приятел, по-опитен водач, инструктор или дори психолог.

 

   Затова, бъдете честни:
Искате ли да сте активен и независим шофьор ?
А може би повече Ви устройва ситуацията, в която някой друг Ви вози ?
Или пък просто предпочитате да ходите пеш ?

 

   В „некарането“ всъщност няма нищо лошо или срамно. Ако и при Вас ситуацията е подобна, то признайте си го и не бива да имате свръхочаквания към себе си в тази област. Отложете го за момента, в който желанието Ви е назряло до степен, в която ще сте готови да преживеете един куп емоционални неудобства и стресови фактори в името на придобиването на адекватен шофьорски опит и познания. А ако този ден вече е дошъл, то със сигурност няколко съвета от човек, минал през подобна ситуация, няма да Ви бъдат излишни.

 

* Запомнете – при всички положения дискомфорта от шофирането се преодолява чрез… шофиране!

 

   Не се старайте да избягвате сядането зад волана, а напротив – опитвайте се да го правите все по-често. Противно на множество съвети, не се хвърляйте веднага в дълбокото, особено ако е минало доста време откакто последно сте шофирали. Няма нищо лошо в началото да се придържате изцяло към зоната си на комфорт. Излизането от нея трябва да стане постепенно, на малки стъпки и периоди. Ако това Ви кара да се чувствате спокойни, карайте по познати маршрути в ненатоварени часове. Все пак старайте се от време на време (например веднъж седмично) да отправяте по едно малко предизвикателство към себе си. Това ще Ви помогне да придобиете увереност и да се почувствате комфортно и удобно на шофьорската седалка.

 

   Преди всичко е необходимо да свикнете с колата, която карате. Едва след това може да обърнете достатъчно внимание и на пътната обстановка и останалите шофьори. За един начинаещ шофьор би било мисия невъзможна да се справи достатъчно добре в най-големия трафик, а това би подействало доста обезкуражаващо. Дайте си шанс да натрупате малко опит и самочувствие и едва след това преминете на следващото ниво – шофиране в час-пик.

 

   Не сядайте зад волана, ако моментното Ви състояние не е добро. Винаги шофирайте в добра физическа кондиция, отпочинали и в добро разположение на духа. Ако се уморите, спрете за почивка, разсейване и отмора. Не карайте с човек, който Ви кара да се чувствате дискомфортно, неприятно или просто не Ви вдъхва сигурността и увереността от която имате нужда в подобна ситуация. По-добре е да шофирате сами, отколкото с някой, който буди във Вас негативни емоции и напрежение. Също така, ако си взимате „помощник“, гледайте да е човек, от когото наистина можете да научите нещо, който е активен шофьор и има дългогодишна практика и опит. Най-доброто решение в случая е да Ви съпътства и наставлява професионален теоретичен и практичен инструктор.

 

   Създайте си оптимална среда. Разберете, дали Ви е по-приятно да карате сам или с придружител, с музика или без, в града или извън него. И тук важи правилото да започнете от възможно най-оптималния и лесен за Вас начин, а след това да усложните задачата, като добавяте един по един различни стресови фактори и компоненти.

 

   Бъдете разумни, но смели да прилагате наученото. Винаги ще има неприятни изненади, но това не означава, че трябва да се отказвате. Така, както малкото дете не спира да прави опити да ходи, въпреки че в началото пада по десетки пъти на ден, така и Вие не трябва да спирате да шофирате, въпреки всички случаи, в които ще грешите и ще претръпвате от изненадващи ситуации на пътя. Шофирането си е майсторлък и като всеки сериозен занаят, изисква много работа и търпение.

 

  • Визуализирайте.

   Техниките за визуализация могат да бъдат от голяма помощ при усвояване на шофьорските техники, навици и привички особено имайки предвид, че управлението на автомобила в един момент се превръща в условен рефлекс и дори навик. Колкото по-често си представяте как шофирате, толкова по-дълбоко в подсъзнанието и в мозъка Ви ще бъдат закодирани необходимите умения и способности. Неслучайно подобни техники за визуализация използват големите спортисти в подготовката си за важни състезания и олимпиади.

 

  • Релаксирайте.

   Имайки предвид, че шофирането ще Ви донесе известна доза стрес, то е абсолютно задължително да намерите подходящите практики за бързото му овладяване. Никой не желае да има за свой шофьор кълбо от нерви, още по-малко – това кълбо от нерви да сте самите Вие. Дали ще дишате дълбоко, ще пеете с пълно гърло или ще изругаете, все едно. Важно е бързо да изкарате всяка зародила се негативна емоция и да продължите в кондиция напред.

 

  • Превърнете шофирането в своя страст. Поне направете опит.

   Забелязвате ли в обкръжението си, че най-добри са онези шофьори, които карат със страст, хъс, кеф и нестихващо желание ? Страстта Ви дава онази малка доза увереност и мотивация, които са необходимо качество на пътя. Разбира се, не позволявайте на страстта да измести разума, реалната и трезвата преценка на ситуацията, защото всички знаем, че това е единствения начин за минимизиране на инцидентите и произшествията по пътя.

 

   Не на последно място, не забравяйте, че всички сме минали през това. Никой не се е родил шофьор. Да, на някои хора това умение се отдава по-добре, но това не бива да Ви отчайва. Всеки може да се научи, особено ако е налице най-важната за това предпоставка: желанието.

 

  • Говорете за проблема си с хора, които могат да Ви помогнат. Колкото повече споделяте, толкова повече подкрепа и ценна информация ще получавате.

 

 

“Има ли желание, има и начин.
Няма ли желание, винаги ще намерим оправдания.”

  

 

   Онлайн тренигът се провежда от квалифициран психолог с богат опит в изследването на професионални водачи на МПС и лица с отнети шофьорски книжки. Целта е да се отвори терапевтично пространство, в което клиентът да сподели своите преживявания, да се подпомогне да постигне това, което желае, като превъзмогне страховете си да управлява автомобил, да живее пълноценно, хармонично, удовлетворено и да се наслаждава на шофирането.

 

   Психологът ще изведе индивидуални препоръки към Вашия инструктор, за да направим съвместната Ви дейност по-ефективна и ползотворна. В практическите часове спокойно може да изразявате както страховете, така и желанията си, а също и да споделяте лични проблеми свързани или не с шофьорската проблематика и специфика по време на психотерапевтичните занимания. Към курса ще бъдат включени психологически методики, тестове, техники, задачи, упражнения и предизвикателства.

 

   Ние ще Ви дадем увереността и вярата във Вашите способности и умението да преодолявате задръжките – както психически, така и поради липсата на опит и практика. Ще се убедите, че автомобилът е комфорт и удобство. Той ни позволява да бъдем независими, мобилни, да се чувстваме приятно и уютно, а не да ни блъскат и обират в градския транспорт. С него стигаме до желаното място бързо, удобно и приятно.

 

   Карай без страх, притеснение и безпокойство !

   Да преодолеем страха и притесненията си от шофиране веднъж завинаги !

    Запишете се, за да се убедите, че можете да се научите да шофирате !

 

   Не се колебайте, а се свържете с мен по всяко време и по всякакъв повод!

 

Заплатете и се запишете

Започни тренинга