Децата, които прекарват повече време сред природата, имат по-добро психично здраве като възрастни

 

   Ново изследване, публикувано в International Journal of Environmental Health Research, открива, че децата, които са отраснали с достъп до природата, имат по-добро психично здраве като възрастни личности в сравнение с останалите.

   Науката отдавна е доказала, че прекарването на време сред природата оказва благотворно влияние върху тялото ни. Но как точно се отразява на децата и впоследствие – на психическото им благосъстояние като възрастни – е слабо проучена тема.

   За да проверят това, изследователите проучват 3585 души на възраст от 18 до 75 г. (всички от европейски градове). Те им задават най-различни въпроси, включително колко често са посещавали природни местности като деца и колко – като възрастни. Участниците са направили и психологически тест, който има за цел да установи психичното им здраве през последния месец. Хората, които са прекарвали по-малко време сред природата като малки, са имали „значително по-лошо“ психично здраве от онези, израснали „на открито“.

 

 

   Това изследване разчита изцяло на безпристрастните отговори на участниците и включва един-единствен въпрос, свързан с детството сред природата. Въпреки това те са убедени, че откритията им показват, че е важно едно дете да прекарва колкото се може повече време сред природата, тъй като впоследствие това ще се отрази пряко върху неговото психологическо състояние като възрастен. Днес тази тема е особено важна, тъй като почти ¾ от европейците живеят в градски пространства без достъп до зелени площи. Тази бройка ще нарасне до 80 процента през следващите 3 десетилетия.

   „Много деца в Европа водят „затворен“ начин на живот. Затова е нужно да направим повече зелени площи, които са привлекателни и безопасни за игра“, коментира Марк Нювенхюсен, водещият автор на изследването.

   Доказано е, че психическото здраве се влияе негативно от градската среда заради шума, тълпите и липсата на зелени площи. Освен това децата, които водят уседнал начин на живот, имат по-ниско качество на живот, по-ниско самочувствие, по-голям индекс на телесната маса и по-лошо физическо здраве.

 

Източник: IFLScience

 

Споделете с вашите приятели!

Онлайн индивидуални психологически тренинги

www.bgpsiholog.com

Забавни игри за деца на различни възрасти, препоръчани от психолози

Мястото, където децата себерефлексират, експериментират, назовават своите емоции е детската игра. Там е мястото и където можем да се „срещнем“ с техния емоционален свят, както и да подкрепим тяхното емоционално развитие.

Group of cute children lying on grass

Едно просто упражнение може да направи децата по-успешни, когато пораснат

Колкото и да се концентрираме върху успехите в училище и интелекта на децата, има един важен фактор за успеха, който не се измерва от традиционните оценки. И той се нарича сила на характера.

59859389_337728553607280_605391798038167552_n

Как да научим детето на емоционална сръчност

Трудно е да гледаш безучастно нещастно дете. Независимо от причината, инстинктът ни говори да направим нещо, бързо и веднага. Да помогнем на детето отново да бъде щастливо може да носи непосредствено удовлетворение и за родителя, и за хлапето, но не му помага в дългосрочен план...

Професия "домакиня" - защо тя всъщност не работи и какво прави по цял ден?!

Професия "домакиня" - защо тя всъщност не работи и какво прави по цял ден?!

“Жена ми не работи!” Автор неизвестен Разговор между съпруг (С) и психолог (П): П: Какво работите, г-н Роджърс? С: Аз работя като счетоводител в една банка. П: Жена Ви? С: Тя не работи. Тя е домакиня. П: Кой прави закуска за семейството Ви?