Дихателни техники за по-добър сън и бързо успокояване

    „Дишай дълбоко“ – всеки знае, че това е най-добрият начин да се успокоим, когато сме изнервени и напрегнати. Но знаете ли, че има специални техники за дишане, които не само могат да тушират моментния стрес, но и да доведат до перманентно подобрение на нервите ни? 


   Както стресът, така и безпокойството са механизми за оцеляване. Те служат, за да ни “подканят” да избягаме от онова, което мозъкът ни тълкува като вредно или опасно.


    От друга страна важно е да запомните, че нервната система и симпатичната система реагират много силно на този тип емоции.


   Ето защо сърдечният ритъм и пулсът се ускоряват, и дишането не е синхронизирано. Всички тези симптоми могат да увеличат риска от сърдечен удар, ангина пекторис или дори удар.


   Не забравяйте, че лошите навици на дишането пречат на тялото да получава нивото на кислорода, от което се нуждае, и да причини допълнителни увреждания.


   Трябва да се научите да управлявате емоциите си по-добре и да се научите да дишате правилно

Mobile app
Relax Melodies

Приложението "Relax Melodies" може да се използва за всеки, който изпитва някаква форма на безпокойство или стрес. За тези, които страдат от пристъпи на паника, това е добър начин за практикуване на преквалификация на дишането (да се научите да забавяте дишането и сърдечната честота).

Отделяне на време за правилно дишане.

 

Един от най-добрите начини да си помогнете да заспите всъщност е доста лесен – просто дишайте.

 

   Повечето дихателни упражнения за сън включват някаква форма на бавни и дълбоки вдишвания. Това ви дава нещо, върху което да се съсредоточите и е особено полезно за хора, които имат проблеми със заспиването заради прекаленото мислене. Ритъмът на дишане също така може да помогне и за успокояване и отпускане на тялото. 

 

    По същество, дихателните упражнения са техники за релаксация и те могат да се използват за успокояване на тревожността, справяне със стреса или подготовка за сън. „Релаксацията помага за намаляване на хормоните на стреса, които блокират мелатонина – хормонът, който насърчава съня“, казва д-р Клеър Баркер.

 

Техниката 4-7-8

Техниката 4-7-8 представлява ефикасен начин за отпускане на ума и тялото посредством правилно дишане. Този метод е разработен от Андрю Уейл.

Ако сте от хората, които страдат от безсъние или не успяват да се наспят пълноценно нощем, сигурно вече сте опитали всичко възможно – от отпускащи чайове до дълга разходка преди лягане. Най-вероятно сте се убедили, че дори изпитаните методи не работят еднакво при всички. Поради това си струва да опитвате алтернативни практики, за да разберете кой е най-ефикасният лек за състоянието ви. Оптимално количество сън е темата на днешната ни статия. Ще ви разкажем за техниката 4-7-8 и ще ви дадем един много интересен съвет. Неговото прилагане не просто  ще възвърне вашето оптимално количество сън нощем, но ще се справи с ежедневния стрес и ще подобри способностите за релаксация.

В какво се изразява техниката 4-7-8?

 

Техниката 4-7-8 представлява ефикасен начин за отпускане на ума и тялото посредством правилно дишане. Този метод е разработен от Андрю Уейл, лекар от Аризонския университет в САЩ. Той е познат с терапиите си за редуциране на стреса и тревожността и незаменимата помощ, която оказва на хора, страдащи от проблем като безсънието.

   Някои медицински експерти свидетелстват за ползите за релаксация от техниката “4-7-8“. Тя включва вдишване за 4 секунди, задържане на дъха за 7 и издишване за 8 секунди. Всъщност, този метод е наречен „естествен успокоител“ и се използва за:

 • намаляване на тревожността
 • помага на човек да заспи
 • управление на апетита
 • контролиране или намаляване на реакциите на гняв

 

Ако в описаното досега разпознавате себе си, струва си да опознаете техниката 4-7-8 поради няколко причини:

Ако практикувате техниката в продължение на месец, ще забележите колко по-лесно ви се удава да спите по цяла нощ. Тялото ви ще привикне към тези ежедневни отпускащи упражнения до настъпването на деня, в който дишането ви ще стане все по-ритмично и ще се забавя от само себе си. Тялото ви само ще започне да отпуска мускулите, а мисълта ви ще се прочиства от ежедневните тревоги и задачи. На това се казва добра подготовка за качествен нощен сън!

 

Опитайте се да го повтаряте редовно и поне седем пъти на ден, за да започнете, особено непосредствено преди лягане.

 

Relax Melodies

Приложението “Relax Melodies”ще помогне за:

 • регулирани дихателни упражнения
 • управление на панически атаки
 • намаляване на тревожността
 • подобряване на умения за самосъзнание.

 

 Ето какво да направите:

♦ Вдишайте през носа докато броите до 4. Може да държите езика си до небцето, точно зад предните зъби.

♦ След това задръжте дъха си за 7 секунди. Ако това ви се струва твърде дълго, може да намалите времето наполовина, стига да запазите пропорциите. Може да вдишвате за 2 секунди, да задържите 3 и да издишате за 4.

♦ Накрая издишайте през устата за 8 секунди.

Запомнете: Дишайте толкова бавно или бързо, колкото се чувствате комфортно. Трябва да поддържате пропорцията 4-7-8, а не действителния брой отброявания или секунди, които сте отделили за всеки етап.

 

 

Пълно ръководство и инструкции, моля изтеглете безплатното мобилно приложение, което се предлага от Google play !

Как работи и ползи
 
    Има някои доказателства, които предполагат, че техниките за дълбоко дишане имат положително въздействие върху нивата на тревожност и стрес на човек .
 

    Потенциалните ползи за здравето от техниките за дълбоко дишане, особено при дълбоко дишане от диафрагмата. Тези възможни предимства включват:

 • намалена умора
 • намалена тревожност
 • намалени симптоми на аста при деца и юноши
 • по-добро управление на стреса
 • намалена хипертония
 • намалено агресивно поведение при подрастващите мъже
 • подобрени симптоми на мигрена
Mobile app

Целта на това приложение е да научи потребителите да практикуват дихателни упражнения и техники за обучение за насърчаване на физическа и психическа релаксация. Дихателните техники са известни като ключът към принципите на медитацията. Медитацията в наши дни се изучава от медицината като инструмент за подпомагане на определени видове умствени и физически увреждания.