Онлайн индивидуален психологически тренинг

Хигиена на съня - как да се справим с безсънието и да се потопим в блажения свят на сънищата

Не можете да заспите?

Будите се посреднощ?

Сънят ви е непълноценен, некачествен и неспокоен?

Или точно обратното – поспивате твърде дълго, но след това се чувствате още по-уморени и безжизнени?

 

     Всеки от нас е имал моменти на безсъние, които прекарва в неспокойно въртене и безуспешни опити да заспи.

    Още по-неприятно и изнервящо е, когато трябва да станете рано, а часовникът вече показва 3 след полунощ.

     Такива ситуации изтощават целия ви организъм, а денят след това се превръща в истински кошмар. За радост има голям брой лесно приложими начина, за които ще научите в този уникален онлайн тренинг!

   Безсънието е състояние, при което човек трудно заспива, лесно се събужда или и двете. То е вид разстройство на съня, което редовно засяга милиони хора по целия свят, най-вече заради начина им на живот.

   Всеки ден хиляди хора по света се измъчват от безсъние. Добрият сън е от изключително значение за нашето здраве. От него зависят работоспособността и жизненият тонус, способността за справяне с ежедневния стрес, устойчивостта на различни болестотворни фактори и др. Сънят е важен, както за физическото, така и за психоемоционалното състояние. За да се чувстваме отпочинали след сън, важно е той да бъде не само достатъчно продължителен, но и пълноценен.

   Когато човек страда от безсъние, обикновено се събужда изморен, което затруднява извършването на ежедневните му задачи, задължения, ангажименти и отговорности. Продължителната липса на необходимото количество сън води до проблеми със здравето, намаляване на трудоспособността и качеството на живот.

Безсънието е сериозен проблем! Не минава от самосебе си, а изисква сериозен подход, изследвания и адекватна терапия на причините за него.

 Съществуват различни видове безсъние, които се характеризират в следните категории:

• Първично безсъние – отключва се без видима причина или в резултат на някакъв личен проблем;

• Вторично безсъние – на фона на друго заболяване, обикновено свързано с хронична болка;

• Остро (преходно) безсъние – периоди на нарушен сън с продължителност от една нощ до няколко седмици;

• Хронично безсъние – определя се с проблеми на съня през най-малко 3 нощи на седмица за един или повече месеци.

Безсънието почти никога не е случайно!

Най-честите причини за нарушения в съня включват:

–  Стрес

   Смяна на работата, ново жилище, притеснение за здравето или семейството, раздяла, самота, загуба на близък, развод или всички събития, които оценяваме като стресови и предизвикват тревожност, могат да доведат до безсъние.

 

– Тревожност и депресия

  Страдащите от депресия или спят прекалено много, или не могат да заспят. Обикновено, нарушен баланс на веществата в мозъка или тревогите, които депресията предизвиква, пречат на заспиването. Безсънието е толкова опасно състояние, че може да доведе до неврологични разстройства. Трудността при заспиване, неспокойните нощи, безпокойството и усещането да се чувствате по-изтощени сутрин, отколкото вечер, са отличителните белези на психологическите проблеми.

90% от хората с депресия изпитват безсъние. Постоянното безпокойство и напрежение, свързани с тревожността, пречат на спокойния сън през нощта. Пациенти с такова заболяване, страдат от мисли за миналото, настоящето или бъдещето. Именно такива мисли ги изкарват извън контрол. В такива случаи е желателно да се обърне към специалист, който да помогне да се преодолее депресията и безсънието. В противен случай тези двама “приятели” – депресия и тревожност ще продължат да преследват и измъчват твърде дълго време…

 

– Психични разстройства

  Шизофрения, биполярно разстройство и други психични заболявания често се придружават и от безсъние.

 

– Медикаменти и хранителни добавки

Голям брой лекарства, предписвани за различни заболявания, могат да доведат до нарушения в съня. Такива са някои антидепресанти, лекарства при сърдечни заболявания и нарушения в кръвното налягане, противоалергични, обезболяващи, както и някои хранителни добавки за отслабване, съдържащи кофеин и други енергетици.

 

– Кофеин, никотин, алкохол

Напитки съдържащи кофеин са добре познати като стимуланти, които могат да доведат до системно безсъние. Никотинът в цигарите също действа като стимулант и пречи на заспиването. Алкохолът от своя страна действа „упойващо” на нервната система и може да спомогне да заспите по-бързо, но пречи за достигане на по-дълбоките фази на съня и може да доведе до чести събуждания през нощта.

 

– Заболявания

Хронична болка, състояния водещи до затруднено дишане, често уриниране или други заболявания могат да предизвикат затруднения в съня. Точно спазване на предписаното от лекар лечение на даденото състояние, може да спомогне за облекчаване на безсънието.

– Промени в работното време и пътувания Пътуването със самолет или работа на смени може да разстрои „биологичния часовник”, който контролира циклите на заспиване и събуждане.

Sleep Sounds

mobile app

Спете в собствения си ритъм

Спането по твоя начин никога не е звучало по-добре

Спете по-добре
9 от 10 потребители забелязват подобрение в качеството на съня си
Събудете се отпочинали
87% от потребителите съобщават, че се събуждат добре отпочинали и напълно готови да посрещнат деня.
Живей по-добре
Тъй като сънят е стълб на здравето, 90% от потребителите съобщават за по-добро качество на живот.

– Лоша хигиена на съня

   Като хигиена на съня се има предвид навиците, които могат да спомогнат за постигане на по-добър и по-качествен сън. Лошата хигиена на съня включва често лягане по различно време, липса на комфорт и удобство на мястото, където спите, дълго лежане в леглото през деня и др.

 

– „Заучено безсъние”

Това състояние се получава при хора, които твърде много се тревожат, че не могат да заспят или се опитват прекалено усилено да го направят.

 

– Прием на голямо количество храна преди сън Консумиране на малко количество храна преди лягане не е проблем, но прием на големи количества, които довеждат до подуване, тежест в корема и дори сърцебиене, могат да попречат сериозно на заспиването и постигането на дълбок сън.

Облекчаване на симптомите на безсъние

Намалете нивото на стреса в организма, успокойте ума и възстановете спокойния сън!

   За да можем най-лесно да преборим проблема с безсънието, първо трябва да установим и анализираме причината. Обикновено, хората имат ясна представа каква е тя, когато в живота им се е случило нещо, което е било емоционално наситено. Важно е да се отбележи, че не е задължително причините и обстоятелствата да бъдат негативни. Голямата еуфория и превъзбуда също могат да доведат до безсъние. Когато налице имаме конкретно събитие, което ни радва твърде много или пък ни притеснява, лесно можем да го идентифицираме като главен заподозрян за липсата ни на сън.

   Ако страдате от неспокоен сън, често се будите или трудно заспивате, то това е безсъние. То, обаче не е заболяване, при което може да вземете определено хапче и ще спите като бебе. Като правило, причината за появата му е съвкупност от обстоятелства, откривайки кои са те, по-лесно и своевременно ще можете да се справите с проблема.

Съществуват няколко основни начина за справяне с безсънието:

• Създаване на нови здравословни навици;

• Използване на различни техники (релаксация, правилно дишане и др.);

• Когнитивна поведенческа терапия (промяна на поведение и начин на възприятие на проблема);

• Консумация на подходящи храни, напитки, хранителни добавки и др.

 

     Безсънието не е просто малко неудобство. Здравият и пълноценен сън е основен фактор за правилното и безпроблемно функциониране на нашия организъм.

 

     Той ни разхубавява като поддържа всяка част на тялото здрава и в приветлив вид, както и може успешно да регулира теглото ни. Способства за по-добра памет и концентрация, благоразположение на духа, превенция на психичното здраве, значително по-добро настроение, кара ни да бъдем по-креативни, по-мили и по-осъзнати.

 

    Именно за това не трябва да позволяваме на безсънието да пречи на живота ни, а при първи забелязани симптоми и оплаквания, бързо да предприемем действия и различни алтернативни варианти за справяне и разрешаване на проблема. Дори с минимални усилия, ще можете успешно да се преборите с досадните безсънни нощи и отново да се радвате на бодри и свежи дни. 

За постигането на тези резултати и цели ще Ви помогне:

Онлайн индивидуален психологически тренинг

     Тренингът съдържа 20 части, които включват специализирана литература и материали по темата, както и различни практически упражнения, задачи, психотестове, методики, техники и предизвикателства. Таксата е 40 лв. Когато се заплати на всеки участник се изпраща индивидуална парола, с която има достъп до съдържанието на курса, който се извършва изцяло на сайта. Удобно, лесно и полезно на твоя телефон, таблет или компютър!

     Чрез този онлайн курс ще можете да изградите индивидуална стратегия за справяне с проблема, както и повишаване на навиците и хигиената на съня.

      Разберете какво се случва с Вас, преодолейте го, разрешете проблема с безсънието и се насладете на тайнството на подсъзнанието, а именно – сънищата! Този тренинг ще Ви помогне да постигнете всичко това. А при нужда можете да съчетаете с паралелно провеждане на консултации с оналйн психолог в писмен вид или под формата на разговор (аудио или видео).

Погрижете се за себе си и своето ментално и физическо здраве и благополучие!

Заплатете и се запишете

Започни тренинга