Защо кафето може да бъде полезно за вашето здраве

Защо кафето може да бъде полезно за вашето здраве
В миналото кафето е било свързано с повишен риск за здравето. Но изследванията от последното десетилетие установяват, че пиенето на кафе всъщност може да е от полза за вашето здраве.
 

Кофеинът е най-популярното психоактивно лекарство в света. Хората пият кафе, естествен източник на кофеин, от векове, но в продължение на десетилетия има противоречиви послания около ефекта му върху човешкото здраве .

„Традиционно кафето се възприема като нещо лошо“, казва Марк Гунтер, ръководител на секция „Хранене и метаболизъм“ в Международната агенция за изследване на рака (IARC). „Изследвания от 80-те и 90-те години стигнаха до заключението, че хората, които пият кафе, имат по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, но оттогава то се развива.“

С по-мащабни проучвания на населението, които се появяват през последното десетилетие, казва Гюнтер, сега учените разполагат с данни от стотици хиляди пиещи кафе. Но какво ни казва изследването – и консумацията на кафе предоставя ли ползи за здравето или рискове?

С по-мащабни проучвания на населението, които се появяват през последното десетилетие, казва Гюнтер, сега учените разполагат с данни от стотици хиляди пиещи кафе. Но какво ни казва изследването – и консумацията на кафе предоставя ли ползи за здравето или рискове?

Не само това, но и повече изследвания са установили, че кафето всъщност може да има защитен ефект. Някои проучвания показват връзка между пиенето на кафе и по-ниската тежест и рецидивите на рак на дебелото черво при пациенти, например.

През 2017 г. Гюнтер публикува резултатите от проучване, което разглежда навиците на пиене на кафе на половин милион души в цяла Европа за период от 16 години. Тези, които пиеха повече кафе, имаха по-малък риск от смърт от сърдечни заболявания, инсулт и рак. Тези констатации са в съответствие с изследвания от други части на света, включително САЩ .

Гюнтер казва, че има достатъчно консенсус между наблюдателните проучвания, за да потвърди, че хората, които пият до четири чаши кафе на ден, имат по-малко заболявания в сравнение с тези, които не пият нито едно.

Потенциалната полза от кафето може да продължи още повече. Пиещите кафе в проучването на Гюнтер са по-склонни да пушат и са имали по-нездравословна диета, отколкото непиещите. Това предполага, че ако кафето намалява риска от сърдечни заболявания и рак, то може да е по-мощно, отколкото си мислим – то е отменящо последиците от нездравословното поведение.

Това е вярно, независимо дали става въпрос за чаша безкофеиново или кофеиново кафе. Изследванията показват, че кафето без кафе съдържа подобни количества антиоксиданти като нормалното кафе . Гюнтер не откри разлики между здравето на хората, които пият кофеин срещу безкофеиново, което го кара да заключи, че ползите за здравето, свързани с кафето, се дължат на нещо различно от кофеина.

Причина и следствие

Цялото това изследване обаче се основава на данни за населението – което не потвърждава причината и следствието.

Хората, които консумират кафе, може просто да имат по-добро здравословно състояние от хората, които решат да не го правят

Хората, които консумират кафе, може просто да имат по-добро здравословно състояние от хората, които решат да не го правят, казва Питър Роджърс, който изучава ефектите на кофеина върху поведението, настроението, бдителността и вниманието в университета в Бристол. Това е въпреки техните нездравословни навици в начина на живот, както е установено в изследванията на Гюнтер.

„Някои хора предполагат, че може да има защитен ефект, който е малко противоречив, тъй като се основава на доказателства за населението“, казва той.

Междувременно хората, които консумират редовно кафе, често имат по-високо кръвно налягане, което би трябвало да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Но, казва Роджърс, няма доказателства, че по-високото кръвно налягане от пиенето на кафе е свързано с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

Клиничните изпитвания за изследване на кафето – които биха могли по-добре да определят ползите и рисковете – са по-редки от популационните проучвания. Но група изследователи наскоро проведоха проучване, в което наблюдават ефектите от пиенето на кофеиново кафе върху кръвната захар .

Малкото проучване, проведено от Центъра за хранителни упражнения и метаболизъм в Английския университет в Бат, разглежда как кафето влияе върху реакцията на организма към закуската след фрагментиран нощен сън. Те открили, че участниците, които пият кафе, последвано от сладка напитка, която е стояла на закуска, имат 50% увеличение на кръвната захар в сравнение с случаите, когато не са консумирали кафе преди „закуска“.

И все пак, този вид поведение би трябвало да се случва многократно с течение на времето, за да се натрупа рискът.

Поставянето на хората в лабораторни настройки също повдига въпроса доколко релевантните са резултатите за реалния живот – което показва, че нито населението, нито лабораторните изследвания могат да дадат окончателни отговори за това как кафето влияе на нашето здраве.