Изненадващи психологически ползи от музиката

Може би имате свой собствен плейлист с релаксираща музика?

(ако нямате изтеглете го от тук  )

 

 

    Включвате го, когато трябва да успокоите ума си. Музиката може да ни накара да се чувстваме толкова прекрасно спокойни. Той произвежда серотонин, за да облекчи стреса и да облекчи физическата болка. Винаги е до нас.

 

    И не е случайно. Музиката има огромно въздействие върху мозъка ни, и релаксиращата музика всъщност ни кара да се чувстваме по-добре.

 

     Слушането на музика може да е забавно, но дали е възможно тя да ни направи и по-здрави?

 

      Изследванията са категорични: слушането на музика носи различни психологически ползи. Музиката може да повлияе на вашите мисли, чувства, настроение и поведение, тя вдъхновява и успокоява. Но психологическото въздействие на музиката може да бъде много по-мощно, отколкото предполагате.

 

     Музикалната терапия често се използва за насърчаване на емоционалното здраве, тя помага на пациентите да се справят със стреса и да подобрят психическото благосъстояние. Музиката може да отпусне ума, да активира тялото и дори да помогне на хората да управляват по-добре болката.

 

      От друга страна, много изследвания се занимават с връзката между музикалните предпочитания и различните аспекти на личността. Вижте още няколко потенциални ползи, които може да осигури музиката:

(изтегли)

 

Ползите от релаксиращата музика

       На всеки три месеца APA (Американската психологическа асоциация) издава музикално списание с изследвания по темата. Много експерименти, изследователски проучвания и теоретична работа доказаха неща, които вече бяхме интуитирали: музиката, особено релаксиращата музика, има големи познавателни, емоционални и невробиологични ползи.

Нека разгледаме някои от тези положителни характеристики:

Намалява стреса

Ако търсим „релаксираща музика“, ще получим хиляди резултати. Обаче релаксиращата музика всъщност облекчава ли стреса? Отговорът е да

Звуците на природата подобряват концентрацията ни

Звукът на дъжд, тракащ по прозорец, течаща река, неуморно трясък на океана срещу риф, песен на кит … Звуците на природата имат определен катарзисен ефект в тялото ни. Все едно се връщаме там, откъдето сме дошли. Той ни фокусира и освобождава едновременно.

Наскоро проектът BirdLife Focus Natura всъщност показа това релаксиращата музика с природата и животинските звуци подобрява концентрацията и представянето при деца с ADHD.

 

Намалява възприятието на човек за болка

 

       Слушането на релаксираща музика след операция подобрява възстановяването на пациента. Освен това прави това критично време малко по-приятно и по-малко стресиращо. Това е забележително откритие, но статия в Psychology Today обяснява, че релаксиращата музика намалява усещането за болка на човек, произвежда ендорфини и дори укрепва имунната ни система.

 

 

Помага ни да спим по-добре през нощта

 

        Всички сме го правили и преди. Лягаме в леглото, изключваме осветлението и се потапяме в мирния, топъл, прекрасен музикален свят. Слушането на релаксираща музика през слушалки през нощта ни помага да спим по-добре. Помага ни да освободим притесненията си и онези изтощителни мисли, които често подхранват безпокойството.

 

 

 Подобрява функционирането на мозъка

         Мозъкът ни е запален по музиката. Знаем например, че свиренето на инструмент, започващо рано, помага на мозъка ни да се развие и дори подобрява математическите показатели. Релаксиращата музика е почти като витамин за нашите неврони.

       Поставя ни в оптимално психическо състояние за разсъждения и задачи, включващи нашите пространствено-времеви способности. В същото време връзката между двете ни мозъчни полукълба се подобрява, насърчавайки по-бързата комуникация между невроните.

 

Сърцето ви също цени релаксиращата музика

         Преди говорихме за ползите от слушането на релаксираща музика след операцията. Една от причините   това е добре за нашите сърце. Намалява кръвното ни налягане и сърдечната честота. Пулсът ни става по-редовен и ритмичен, имаме по-малко аритмии и се чувстваме по-спокойни.

 

 

 

Повишава креативността ни. 

      Това обаче не важи за силната музика. Учените открили, че умереният шум (около 70 децибела) влияе положително на творческия ни потенциал. Нито абсолютната тишина, нито прекалено високият шум ни помагат да мислим по-креативно.

Повече серотонин и ендорфин

        Два хормона, които наистина харесваме, са ендорфини и серотонин. Те действат и като невротрансмитери. Въпреки че всеки от нас има свои собствени музикални вкусове и понякога сме в настроение за по-енергични песни, не можем да пренебрегнем ползите, които релаксиращата музика има върху мозъка.

    Мелодичните хармонии, перфектните честоти и природните звуци задействат освобождаването на серотонин и ендорфин. Затова намерете малко време през деня си, за да си подарите доза музикално щастие.

„Откакто човекът се появи, има музика; но животните, атомите и звездите също създават музика ”. -Карлхайнц Стокхаузен-

Помага ни да се храним по-внимателно

    Този може да ви изненада. Нещо толкова просто, колкото слушането на релаксираща музика, докато се храним, може да ни помогне да се храним по-осъзнато, балансирано и здравословно. Има много общо с внимателността. Помага ни да се храним по-бавно и по този начин по-рано да разпознаем кога сме сити. Вкусваме храната по-интензивно и се наслаждаваме на усещанията за ядене

 Ще ви помогне да медитирате

 

(изтегли)

  

    Да се научиш да медитираш не е лесно, особено ако животът ти е непрекъснат зает. Понякога, когато се опитваме да намерим някаква релаксация чрез медитация, това не работи. Едно нещо, което може да помогне, е релаксираща музика. Просто намерете тихо пространство, облечете удобни дрехи и слушалки и се оставете …

 

Релаксираща музика за учене

 

Релаксиращата музика оптимизира нашите когнитивни процеси. Ние концентрираме и обработваме информацията по-добре и запазваме новата информация по-бързо и ефективно. Както казахме, мозъкът ни обича балансирана, хармонична музикална стимулация. Всъщност има честоти, които могат да помогнат на мозъка ни да работи по-добре.

Опитай! Възползвайте се от магията на релаксиращата музика при следващия изпит. Друг интересен факт, който ни казват специалистите по музикална психология, е този всичко, което е необходимо, е 10 или 15 минути да слушате релаксираща музика всеки ден в продължение на няколко седмици, за да видите ползите.

Ще почувствате вътрешно спокойствие, ще се справите по-добре със стреса и ще се съсредоточите повече. Имате нужда от още причини да започнете да слушате релаксираща музика

Още интересни статии:

meditation

Медитация

Благоприятни ефект от медитацията Доказано е, че практикуването на медитация носи както ползи за физическото здраве, така и за психическото. Медитацията повишава плътността на „сивото вещество“ в определени части от мозъка.

010

С мобилното приложение на “ОНЛАЙН ПСИХОЛОГ” Твоят психолог навсякъде и по всяко време с теб!

С мобилното приложение на “ОНЛАЙН ПСИХОЛОГ” Твоят психолог навсякъде и по всяко време с теб!

www.bgpsiholog.com

Когнитивно упражнение за самооценка

Вземете бял лист и химикалка. Разделете листа на 2 половинки: в ляво напишете негативните си страни, качества и слабости, в дясната част опишете всичко положително, градивно и добро, което притежавате като личност в себе си и своя живот. След това скъсайте лявата половина и я хвърлете в кошчето за боклук!

Portrait of calm woman sitting in pose of lotus in natural environment

10-минутното упражнение, което ще ви помогне да спрете да се тревожите

Избягайте от притесненията за миналото и бъдещето и вижте колко е лесно да се фокусирате върху настоящия момент. .