ЗАЩО АЛКОХОЛИЗМЪТ Е БОЛЕСТНО СЪСТОЯНИЕ ?

Алкохолизмът е болест, при която човек се намира в състояние на физическа и психическа зависимост от алкохола. Тя води до промени в психиката, нарушено функциониране на обмяната на веществата и увреждане на много органи в организма. Алкохолната зависимост възниква обикновено при повече от 10-15 годишна злоупотреба при мъжете и доста по-бързо при жените и младите хора.

 

   Характеризира се със:

   

   Все повече хора страдат от алкохолна зависимост. Голяма част от тях не осъзнават, че имат проблеми с този порок, докато животът им не тръгне постепенно надолу. Ако консумирате алкохол, за да се справите с трудностите или да се почувствате по-добре, вече се намирате в опасност от зависимост. В такъв случай е нужно да си обърнете внимание, да си отделите време, да се погрижите за себе си и да се консултирате със специалист. Ето няколко предупредителни сигнала, които биха ви показали, че имате проблем:

 

* Проблеми със съня – алкохолът много погрешно се използва като лекарство за сън и се получава омагьосан кръг, в който зависимият смята, че чашка или две му помагат да спи.

 

* Повишена толерантност – ако можете да пиете повече алкохол, отколкото преди 1 година, това не е повод за гордост, а ключов елемент, който ви показва, че сте тръгнали по пътя на проблемната употреба и зависимостта.

 

* Пиете, когато сте сами – пиенето трябва да бъде социално събитие, ако често ви се случва да прекалявате с чашката, докато сте сами, това е признак за проблем, свързан с алкохола.

 

* Времето, прекарано в пиене – алкохолът трябва да бъде приятен, но рядък лукс, а не постоянно присъствие.

 

* Намаляване на сексуалната активност – както за мъжете, така и за жените. Приемът на алкохол може да доведе до намалена потентност, проблеми със зачеването и намалена плодовитост.

 

   Алкохолизмът се дължи на много взаимносвърани фактори, включително генетика и емоционално състояние. Хората, които имат алкохолно зависим в семейството, са по-склонни да развият същата зависимост. В риск са и тези, които страдат от тревожност или депресия. Не всички, които злоупотребяват с алкохола, се превръщат в алкохолици. Понякога е възможно алкохолизмът да се развие изведнъж. Той може да бъде отговор на стресова ситуация – прекомерен стрес и напрежение, смяна на местоживеенето, загуба на работа, на любим човек, раздяла, смърт, нещастие, депресивни състояния, липса на увереност в себе си и желание за живот, погрешна стратегия за справяне с редица проблеми и т.н.

 

   Но в повечето случаи алкохолизмът се появява постепенно с повишаване на така наречената алкохолна толерантност. Понякога желанието да се пие е толкова голямо, че умът намира много причини да рационализира това действие, дори когато последиците са очевидни и неоспорими.

 

   Продължителната консумация на алкохол може да доведе до сериозни здравословни усложнения, които засягат почти всички органи в тялото, включително и мозъка. Тя също може да въздейства и върху вашето семейство, приятели, близки и колеги. Освен потенциалните смъртоносни последствия от приема на алкохол, които могат да включват рак, сърдечни и чернодробни проблеми, този вреден навик неминуемо се отразява и върху вашия личен и социален живот.

 

   Често членовете на семейството и близки приятели се чувстват задължени да прикрият проблема, с който се сблъскват. Особено чувствителни са децата, когато в семейството има алкохолик. Това остава травма и следа в детската психика, която неминуемо бележи начина му на мислене, светоусещане и живота му завинаги.

 

   Алкохолизмът не се определя само от това колко често пиете и точно какво количество. Ако пиенето води след себе си проблеми в личния или служебния живот, няма значение дали пиете всеки ден или само в почивните дни, без значение е дали пиете само една чаша вино или три бутилки уиски.

 

Алкохолът е наркотик и алкохолизмът е също толкова вреден, колкото зависимостта от наркотиците!

Лечението му е комплексно: съчетава медикаментозна терапия, психотерапия и социални действия. От голямо значение са и групите за взаимопомощ.