Най-доброто упражнение за подобряване на мозъчните функции

     Вдигането на тежести и един от най-добрите начини за защита на мозъчната функция, установява изследване. 

    Учените са установили, че увеличената мускулна сила подобрява функциите на мозъка при хора с леки когнитивни увреждания. 

    Вдигането на тежести е било по-ефективно от упражненията за трениране на мозъка. 

 

„Това, което открихме, е че подобрението в когнитивната функция е свързана с натрупването на мускулна сила. Колкото по-силни стават хората, толкова по-голяма е ползата за мозъка“ – казва д-р Йорги Маврос, водещият автор на изследването. 

 

Лекото когнивно нарушение (ЛКН) се диагностицира, когато хората имат свързани с възрастта проблеми с паметта и мисленето, но все пак могат да живеят независимо. ЛКН е често срещан рисков фактор за деменция. 

 

За целите на изследването участниците, които вдигат тежести, са тренирали поне два пъти седмично в продължение на шест месеца. 

 

„Колкото повече хората правят тренировки за издръжливост, толкова по-вероятно е да имаме по-здравословно остаряващо население. Ключът е в това да сте сигурни, че го правите често, поне два пъти в седмицата, и с висока интензивност, така че да максимизирате подобренията в силата си. Това дава максимални ползи за мозъка.“ 

 

По-ранни изследвания са показали, че тренирането с вдигане на тежести увеличава обема в ключови зони на мозъка. 

 

Учените се стремят да открият това, което свързва мускулната сила, мозъчния растеж и когнитивното представяне, и „да определят оптималтния начин, по който могат да се предпишат упражнения за увеличаване на тези ефекти.“ 

 

„Хората, които срещам, често ме питат, какви упражнения трябва да правя, за да подсигуря мозъка си“ – казва Перминдър Сачдев, един от авторите на проучването. „Това изследване стига донякъде в отговора на въпроса, макар че предстои още много допълнителна работа.“ 

Източник: PsyBlog

Споделете с вашите приятели:

Може да харесате и...

Забавни и интересни упражнения, с които да тренирате своя мозък

Забавни и интересни упражнения, с които да тренирате своя мозък

Portrait of calm woman sitting in pose of lotus in natural environment

10-минутното упражнение, което ще ви помогне да спрете да се тревожите

Избягайте от притесненията за миналото и бъдещето и вижте колко е лесно да се фокусирате върху настоящия момент. .

релаксираща музика

Чудотворни психологически ползи от слушането на музика

Слушането на музика е универсално приятно и забавно занимание. Но знаете ли, че според някои изследователи слушането на музика също носи чудотворни ползи за здравето?

tr

Тест за триъгълник: Триъгълникът, който избирате, разкрива вашата житейска философия

Изберете триъгълник, за да разберете истинските си личностни черти! Въпреки, че всички ние сме уникални, по своята същност, все пак принадлежим към някакъв определен тип личност.