Чудотворни психологически ползи от слушането на музика

Слушането на музика е универсално приятно и забавно занимание. Но знаете ли, че според някои изследователи слушането на музика също носи чудотворни ползи за здравето? Музиката може да бъде източник на удоволствие и забавление, но има и много психологически ползи за здравето.
 
 
 

      Независимо дали сте депресирани, стресирани или дори не можете да спите добре, музиката може да премахне всички тези негативни симптоми и да подобри настроението ви. Ако някога сте се чувствали подсилени, докато слушате любимата си забързана рок музика или сте били трогнати до сълзи от нежна песен, тогава можете лесно да разберете силата на музиката, която влияе на настроенията и дори вдъхновява за действие.

 

Психологическите ползи от музиката могат да бъдат мощни и широкообхватни. Музикалната терапия е приета за насърчаване на емоционалното здраве, подпомагане на пациентите да се справят със стреса и повишаване на психологическото благосъстояние. Някои изследвания дори предполагат, че вкусът ви към музиката може дори да даде представа за различни аспекти на вашата личност.

1. Музиката подобрява когнитивните способности

    

     Изследванията показват, че фоновата музика или музиката, която се възпроизвежда, докато е фокусирана предимно върху някаква друга дейност, може драстично да подобри изпълнението на когнитивните задачи. Друго проучване установи, че възпроизвеждането на повече рок или оптимистична музика води до подобрения в скоростта на обработка, докато както оптимистичната, така и оптимистичната музика водят до подобряване на паметта.

    Независимо дали става дума за подобряване на паметта или за поддържане на бдителност при изпълнение на досадни и скучни задачи, използването на музика за подобряване на когнитивните ви способности може да бъде изключително полезно в ежедневието.

 

2. Музиката облекчава стреса и безпокойството

     Добре известно е, че добрата музика облекчава стреса за много хора, но знаете ли, че музиката помага и на хората с генерализирано тревожно разстройство? Според проучване, проведено през 2015 г., пациентите с генерализирано тревожно разстройство реагират положително на музикалната терапия. Независимо дали имате леко или тежко безпокойство, музиката може значително да намали симптомите си.

3. Музиката може да подобри паметта

     

Много студенти обичат да слушат музика, докато учат, но наистина ли е чудесна идея? Някои смятат, че слушането на любимата си музика помага да се подобри със запомнянето, докато други смятат, че това повишава концентрацията. Изследванията показват, че това може да помогне, но това зависи главно от типа музика, удоволствието на слушателя от музиката и от това колко добре е обучен слушателят в музикално отношение.

     Различните видове музика създават различни видове въздействие върху различните хора. Така че, докато музиката може да има въздействие върху паметта, резултатите варират в зависимост от индивида. 

      

4. Музиката помага за облекчаване на симптомите на безсъние

   

Безсънието е сериозен здравословен проблем, който може да засегне хора от всички възрастови групи. Въпреки че има много подходи за лечение на този проблем, както и на други нарушения на съня, изследванията са установили, че слушането на релаксираща класическа музика може да бъде ефективно , безопасно и достъпно средство за борба със проблемите със съня.

   

Проучване установи, че участниците, които са слушали музика, имат сравнително по-добро качество на съня от хората, които не са получили намеса. Тъй като музиката е ефективно средство за лечение на проблеми със съня, тя може да се използва като лесна и безопасна стратегия за лечение на безсъние.

 

5. Музиката изпомпва мотивацията

   

      Има добра причина, поради която ви е по-лесно да се упражнявате, докато слушате музика; изследователите са установили, че слушането на забързана музика мотивира хората да работят още по-усърдно. Музиката създава значително въздействие върху представянето ви по време на тренировка.

 

    Изследвания върху спортисти показват, че слушането на бавна музика всъщност ги забавя физически и психически, докато забързаната музика създава обратен ефект. Така че, когато ударите фитнеса или започнете да бягате, да ходите или да правите някакъв вид тренировка , не забравяйте да добавите бързи музикални песни към списъка си за тренировка.

 

6. Музиката облекчава симптомите на депресия

     Справянето с депресията не е толкова лесно, колкото просто усмивка или слушане на хората, казващи „Спри да тъжиш!“ Депресията обикновено изисква лечение, независимо дали е антидепресант, разговорна терапия или дори музикална терапия. Проучванията са установили, че музиката е ефективно и рентабилно лечение на депресия при деца и тийнейджъри.

   

    Подобни резултати са открити при възрастни с допълнителни предимства като подобрено самочувствие и междуличностни умения. Проучване установи, че докато музиката оказва голямо влияние върху настроението, видът на музиката също е важен. Класическата музика и музиката за медитация предлага най-големите ползи за повишаване на настроението, докато хеви метъл и техно музиката се оказва неефективна и дори вредна.

Музиката също така повишава концентрацията, подобрява издръжливостта и производителността, осветява настроението ви и също така помага за управление на болката. Изглежда, че музиката има магически сили, защото не само ни вдъхновява и забавлява, но има и мощни психологически ползи, които могат драстично да подобрят здравето ни. Вместо да правите музика като чист пакет за забавление, помислете за горните ползи за психичното здраве и благосъстоянието от включването на музиката във вашето ежедневие.