Децата, които прекарват повече време сред природата, имат по-добро психично здраве като възрастни

Науката отдавана е доказала, че прекарването на време сред природата оказва благотворно влияние върху тялото ни.

Тест за депресия

Депресията е едно от най-често срещаните психологически заболявания в световен мащаб и се смята за болестта на XXI век. Приблизително всеки шести най-малко един път в живота си преживява поне един различен по тежест депресивен епизод.

Поведението на всяко дете е причинено от родителска грешка

Няма по-вярно и точно определение от това, което сравнява децата с бели платна, върху които родителите – точно като художници, могат да рисуват.

meditation

Медитация

Благоприятни ефект от медитацията Доказано е, че практикуването на медитация носи както ползи за физическото здраве, така и за психическото. Медитацията повишава плътността на „сивото вещество“ в определени части от мозъка.

Relax Melodies

Дихателни техники за по-добър сън и бързо успокояване

„Дишай дълбоко“ – всеки знае, че това е най-добрият начин да се успокоим, когато сме изнервени и напрегнати. Но знаете ли, че има специални техники за дишане, които не само могат да тушират моментния стрес, но и да доведат до перманентно подобрение на нервите ни?

00291adde_lg

Проверете интуицията си: Коя е истинската майка на това дете?

На рисунката по-горе са представени две дами, които седят една срещу друга. На пода се намира малко момче, което си играе. Разгледайте я добре и отговорете на следния въпрос: Коя е истинската майка на детето?

Group of cute children lying on grass

Едно просто упражнение може да направи децата по-успешни, когато пораснат

Колкото и да се концентрираме върху успехите в училище и интелекта на децата, има един важен фактор за успеха, който не се измерва от традиционните оценки. И той се нарича сила на характера.

Най-доброто упражнение за подобряване на мозъчните функции

Вдигането на тежести и един от най-добрите начини за защита на мозъчната функция, установява изследване. Учените са установили, че увеличената мускулна сила подобрява функциите на мозъка при хора с леки когнитивни увреждания. .

010

С мобилното приложение на “ОНЛАЙН ПСИХОЛОГ” Твоят психолог навсякъде и по всяко време с теб!

С мобилното приложение на “ОНЛАЙН ПСИХОЛОГ” Твоят психолог навсякъде и по всяко време с теб!

Забавни и интересни упражнения, с които да тренирате своя мозък

Забавни и интересни упражнения, с които да тренирате своя мозък

Portrait of calm woman sitting in pose of lotus in natural environment

10-минутното упражнение, което ще ви помогне да спрете да се тревожите

Избягайте от притесненията за миналото и бъдещето и вижте колко е лесно да се фокусирате върху настоящия момент. .

tr

Тест за триъгълник: Триъгълникът, който избирате, разкрива вашата житейска философия

Изберете триъгълник, за да разберете истинските си личностни черти! Въпреки, че всички ние сме уникални, по своята същност, все пак принадлежим към някакъв определен тип личност.

Извикайте война вътре във вас!

Войнът е потиснат, той спи или дреме, или тихо плаче вътре в нас.. А толкова ни е нужен в този момент да се събуди, да се активира, да се покаже, да се заяви, да изригне, да ни вдъхнови!

релаксираща музика

Чудотворни психологически ползи от слушането на музика

Слушането на музика е универсално приятно и забавно занимание. Но знаете ли, че според някои изследователи слушането на музика също носи чудотворни ползи за здравето?

Позитивна лична визитка

Напишете своята позитивна визитка! Вашата визитка трябва да съдържа описание на вас самите, което да ви представя пред другите, но през собствените Ви очи, представа и възприятие за себе си. Визуализирайте!

Професия "домакиня" - защо тя всъщност не работи и какво прави по цял ден?!

Професия "домакиня" - защо тя всъщност не работи и какво прави по цял ден?!

“Жена ми не работи!” Автор неизвестен Разговор между съпруг (С) и психолог (П): П: Какво работите, г-н Роджърс? С: Аз работя като счетоводител в една банка. П: Жена Ви? С: Тя не работи. Тя е домакиня. П: Кой прави закуска за семейството Ви?

www.bgpsiholog.com

Когнитивно упражнение за самооценка

Вземете бял лист и химикалка. Разделете листа на 2 половинки: в ляво напишете негативните си страни, качества и слабости, в дясната част опишете всичко положително, градивно и добро, което притежавате като личност в себе си и своя живот. След това скъсайте лявата половина и я хвърлете в кошчето за боклук!

www.bgpsiholog.com

Психологически тест с 16 думи

За да бъдете наясно със себе си, да избягате от стреса и напрежението се доверете на подсъзнанието си и пробвайте този кратък психологически тест. Той ще Ви помогне да откриете онази дума, заровена дълбоко в потока от мисли, която разкрива източника на повечето Ваши проблеми.

www.bgpsiholog.com covid 19

COVID-19 информираност

инициативи за предотвратяване разпространението на коронавирус. Нека победим това нещо заедно.

Упражнение "Списък с благодарности"

Благодарността е най-здравословната от всички човешки емоции! “Трябва да изградим чувство на благодарност и да сме признателни за всичко, което се случва с нас, знаейки, че всяка стъпка напред е крачка към постигане на нещо по-голямо и по-добро от сегашното ни положение.” Брайън Трейси

www.bgpsiholog.com

Психологическа методика "ДЪЛГОВЕ"

Първата част се състои в това да бъдете честни и откровени спрямо себе си и да напишете абсолютно всичко, което си дължите и някога сте имали като дълг към самите Вас.

www.bgpsiholog.com

Високи ли са таксите за психологически услуги?

Таксата се базира на образование, квалификация и опит, които психологът има, както и на постоянно поддържани и надграждани знания, умения, време, психическа енергия и ресурси, ангажираност и съпричастност, търпение и издръжливост, емпатия и грижа за хората, на които съдейства и помага.

mindfullness-ta

Помислете за момент!

Спомнете си - ние формираме нашата реалност чрез вярвания, знания и памет. Когато човек е изваден от равновесие, той бързо навлиза в негативно или паникьосано състояние и не иска да бъде с други хора. Изолацията е конкретна реакция на нестабилна среда, което е коренът на всички поведенчески проблеми.

fischer-2739115__340-1-510x280

Оптимизмът – най-добрият лек срещу стреса

Има нощи, в които заспивам преди главата ми да падне на възглавницата. Спомням си дните, в които пишех първата си книга, докато първото ми дете все още пълзеше по пода на домашния ни офис.

hip3

Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)

Натрапливата невроза се идентифицира чрез 2 вида симптоми: Натрапливи мисли (обсесии) са повтарящи се идеи, мисли, образи или импулси, които изглеждат безсмислени, но въпреки това продължават да се вмъкват в ума. Натрапливи действия (компулсии) са поведения или ритуали, чрез които човек се опитва да прогони тревожността, предизвикана от натрапливите мисли...

www.bgpsiholog.com

ЕКСПЕРИМЕНТ- Учен искал да докаже теория и търсил доброволец.

Той намира смъртна присъда, чакаща електрически стол. Предлага на осъдения да участва в научен експеримент, за който на ръката му ще бъде направен малък разрез, който да позволи на кръвта да изтече бавно до последната капка.Казват на участника, че ще умре, но ще бъде смърт без страдание, и дори няма да забележи болката

article__dbc79cd41a3cc44f36ed279523af9a98

Най-важните аспекти на емоционалната интелигентност

От всички модерни видове интелигентност идеята за емоционалната е тази, която най-много завладява въображението и интереса на хората. Тя е комплекс от прояви на поведението, общуването с хората и интелекта, който е изключително ценен за всяко работно място, коментират психолозите. ..

5-handling-success_0

Щастливите хора винаги гледат към бъдещето

Нека започна с очевидното – лесно е да си щастлив, когато нещата вървят добре. Позитивните резултати обикновено повдигат настроението на хората, докато негативните емоции (като тревожност, страх и омраза), в повечето случаи са отражение на някакви неприятни събития и житейски трудности...

www.bgpsiholog.com

Увереност – вътрешна хармония, баланс и енергия

Пътят към собственотто доволство и щастие е свързан със способността ни да се отърсим от това, което е вече свършило и отминало, и от това, което не можем да контролираме. Хората сме може би уникални сред животните със способността си да мечтаем и фантазираме. И го правим постоянно. Ако не можете да контролирате себе си, няма да можете да контролирате своя живот и хората в него...

sad-woman-cry3

Методи на психологическа помощ и подкрепа при скръб и безвъзвратна загуба. Как да се справим с мъката и да продължим напред въпреки всичко ?

Много мъчителни са загубите при раздяла, заминаване, сериозна промяна, при травматични преживявания, сериозно заболяване, остаряване, напускане на работа, местоживеене и т.н. Най-тежката загуба е преживяването на смърт на близък човек...

aa5b98d50c5594a09947900c1162c9dd

ПСИХОСОМАТИКА – Болестните симптоми като емоционален и психологичен проблем

Болестите на тялото са първо болести на душата! Чувства и емоции заровени живи никога не умират, а манифестират на физическо ниво под формата на заболявания. Психосоматичните разстройства не са отклонение, а добре работещи защитни системи...

d0b0d0b3d0bed180d0b0d184d0bed0b1d0b8d18f

Паническото разстройство е бичът на съвременното общество!

Паническото разстройство е ирационален страх или страх без видима причина, повод и основание. Човек губи способността си волево да управлява своето внимание, концентрация, дишане и емоции, изпитва ужас и се опитва да върне контрола над себе си и своето поведение. Всеки 8-ми човек в света се е сблъсквал с панически атаки...

alcoholic-man-silhouette-600

Защо алкохолизмът е болестно състояние?

Алкохолът е наркотик и алкохолизмът е също толкова вреден, колкото зависимостта от наркотиците! Лечението му е комплексно: съчетава медикаментозна терапия, психотерапия и социални действия. От голямо значение са и групите за взаимопомощ.

депресия

Депресията – болезненото лице на тъгата и нещастието. Най-разпространената болест на душата!

При развитието на депресията негативните автоматични мисли стават все по-чести, като изтласкват рационалните мисли. Този процес се подпомага от развитието на изключително проникващото депресивно настроение...

59859389_337728553607280_605391798038167552_n

Как да научим детето на емоционална сръчност

Трудно е да гледаш безучастно нещастно дете. Независимо от причината, инстинктът ни говори да направим нещо, бързо и веднага. Да помогнем на детето отново да бъде щастливо може да носи непосредствено удовлетворение и за родителя, и за хлапето, но не му помага в дългосрочен план...

prazis180400028

Твоето Его е врагът..

Където и да се намирате, каквото и да правите, вашият най-лош враг е вече вътре във вас: той е вашето его. Преодолейте го! Първият принцип е, че не бива да мамите себе си – а най-лесното нещо е да измамите себе си. Само едно нещо дава храна на егото – това е утехата. Егото смекчава страха. То е мехлем за несигурността. Егото заменя рационалните и осъзнати части на нашата психика със самохвалство и нарцисизъм и ни казва онова, което желаем да чуем, тогава, когато искаме да го чуем.

www.bgpsiholog.com

Успешни въпреки всичко

Ако сте имали „удоволствието“ да работите в компания с токсична фирмената култура, то много добре знаете колко трудно е да бъдете успешни, а понякога и само да оцелеете в една подобна среда. Истината е, че вие далеч не сте сами – много хора работят нещо, което обичат, но на място, което мразят... За да бъдете успешни: Начертайте ясни граници и се придържайте към тях; Фокусирайте се върху позитивните и градивни мисли; Изградете съюзи, връзки и партньорства...

make-dreams-come-true

По пътя към мечтите - 3 полезни занимания

Навярно вече сте прочели не една книга за развитие и самоусвършенстване, навярно вече вървите към някоя своя мечта. Така и трябва! Както пише Найджъл Кeмбърланд в книгата си „Не съжалявай за нищо”, нашата задача днес е да запълним пространството между етапа, в който се намираме и там, където искаме да се озовем...

uspeh

Успехът е въпрос на навик

Ако мечтата за мигновен успех е единственият ви източник на вдъхновение и мотивация, единственото нещо, което ви кара да ставате сутрин от леглото и което влияе на всички решения, които взимате, то най-вероятно никога няма да бъдете успешни. Богатството, властта, уважението и добре изваяното тяло, всичко това е продукт на едно нещо – целенасочен, неспирен и последователен упорит труд!

психотест

ПсихоТест? Що е то?

Психологическото изследване представлява набор от методики, чрез които се прави оценка за състоянието на психологическите качества на изследваното лице.Изискванията за психологическа годност се отнасят до познавателната, психомоторната и личностната сфера на психиката. Те включват качествени и количествени критерии за годност.

Психотест

Аз съм шофьор, трябва ли ми ПСИХОтест ?

Удостоверение за психологическа годност се издава след психологическо изследване на професионални водачи на МПС за категория С, категория D, превоз на пътници и товари, таксиметрова дейност и др., както за смяна на чуждестранна шофьорска книжка с българска, на председатели за изпитни комисии и лица с отнети книжки.

b9de184255596c95943657c6f63ae66b

Отнета ви е книжката, чака ви психотест...

Всеки ден около 50 шофьори остават без книжка и ако вие сте един от тях, това означава, че ви чака ПсихоТест. Това може да се случи и в нашата лицензирана психологическа лаборатория с доказан опит в гр. Варна! Ние сме едно от малкото места, на които можете да се явите събота или неделя, дори и в празнични дни.

www.bgpsiholog.com

Забавни игри за деца на различни възрасти, препоръчани от психолози

Мястото, където децата себерефлексират, експериментират, назовават своите емоции е детската игра. Там е мястото и където можем да се „срещнем“ с техния емоционален свят, както и да подкрепим тяхното емоционално развитие.

82539856_2919849914733178_8746046212144103424_n

Как кучeтaтa пoкaзвaт, чe ви обичaт истински!

Кучeтaтa са част от живота на човека oт хилядолетия и пo тoвa врeмe хoрaтa ca нaучили и разбрали, чe кучeтaтa имaт cпeциaлeн и особен нaчин дa общуват c тях, кoйтo e cпeцифичeн и мнoгo прaвoлинeeн. Прeз пocлeднитe гoдини имa вce пo-гoлям брoй прoучвaния, изcлeдвaщи подхода и нaчинa, пo кoйтo четириногите ни приятели миcлят и възприемат ....

christmas-1911637_1280

Коледа е: Днес всички говорят за ...

Коледа не е просто дата. Тя е състояние на ума. Този най-светъл семеен празник и тържество на християнските добродетели е същевременно и символ на семейния уют, хармония, традиции, обичаи и принципи. Истинският лукс на празника е да го прекараш с хората, които обичаш и на които държиш, наслаждавайки се на ценните моменти и спомени с тях.

www.bgpsiholog.com

Психологическо упражнение "СТРАХ - ЛЮБОВ"

Вземете празен бял лист. Разделете го по средата с една вертикална черта, която да го раздели и разграфи на 2 части. На едната част от ляво поставете заглавие “СТРАХ”, а на графата в дясно сложете надпис “ЛЮБОВ”.

Защо кафето може да бъде полезно за вашето здраве

Защо кафето може да бъде полезно за вашето здраве

В миналото кафето е било свързано с повишен риск за здравето. Но изследванията от последното десетилетие установяват, че пиенето на кафе всъщност може да е от полза за вашето здраве.

психотест

Проективен тест "Rosenzweik"

Проективен тест "Rosenzweik"

Дишането е мостът, който свързва живота със съзнанието, който обединява тялото ви с мислите ви.

Дишането „4-7-8“ спира паническата атака

Симптомите са: внезапно сърцебиене, болка в гърдите, усещане за задушаване, световъртеж, чувство за нереалност. Тези пристъпи продължават няколко минути, но предизвикват силни страхове. За диагноза паническо разстройство трябва да са налице тежки пристъпи за поне месец.

Relax MelodiesMusic therapy

Защо е важно да пускате музика на бебето?

Всеизвестен факт е, че музиката играе важна роля в развитието на детето, дори още преди раждането. Музиката „запалва” всички области на детското развитие и колкото по-рано започнете да пускате музика, толкова по-рано това може да помогне на бебето да расте здраво.

kv

Упражнение 4-7-8 (или Релаксиращо дишане)

Дихателно упражнение 4-7-8 или още релаксиращо дишане е съвсем лесно и отнема много малко време. Може да се направи навсякъде и във всяко положение, но докато го усвоите напълно се препоръчва да сте седнали и с изправен гръб.