www.bgpsiholog.com

Високи ли са таксите за психологически услуги ?

   

   В условията на икономическия натиск от повишаваща се безработица или нископлатеният труд в страната, от поскъпване на цените на горива, храни и жилища, от потискащи факти, обстоятелства и новини, които все повече стопяват чувството за сигурност и безопасност, ежедневните предизвикателства, трудности, проблеми и стрес, забързания съвременен начин на живот, порива и нуждата от психологическа подкрепа и насока става все по-силна и належаща, но човек се изправя пред такси, които счита, че не може да си позволи, за да не ощетява домашния и личен бюджет или по-скоро предпочита да избегне, за да може да ги вложи в друго.

 

   Психологическите услуги не се субсидират от държавата, както здравните. Психолозите инвестират в образование в университета, различни квалификации, специализации, обучения и семинари, личен опит като терапевтиран от специалист, в закупуване и усвояване на методики, чрез които да поддържат добър професионален стандарт и качество, за да предпазват процеса на работа от грешки, недоразумения, пропуски и разминавания, да развиват все повече знания и умения, с които могат да ускоряват както своята промяна и развитие, така и на клиентите си.

 

 

   

   За много хора цената на индивидуалната психологическа консултация е висока и не смеят да си я позволят. Други биха забелязали, че средната цена за 1 час при психолог не е по-висока от тази за 20 минути при масажист, фризьор или зъболекар. Да, при масаж усещаме ефекта на допира върху себе си с ароматните масла и това действа веднага. Фризьорът ще ни изпрати с нова, красива и модерна прическа. Така е и при зъболекаря – той работи с машинки, слага лекарства и различни разтвори, пломбира, вади зъб или оправя друг и прочие.. Неговото майсторство също е видимо и действието му започва веднага.

 

   Посещението при психолога понякога дава ефект още по време на първата консултация, ако готовността за промяна е назряла и желана до такава степен, че е достатъчно само окуражаване и подкрепа от специалист. Но, ако животът постепенно се превръща в ад от възпрепятствана с годините решителност и активност, от съсипана увереност и самочувствие още от детството, от настъпило примирение с ежедневното манипулиране и лъгане от някого или от постоянни конфронтации, скандали и проблеми с някой близък и др., тогава от осъзнаването на обстоятелствата и ситуацията, в която се намира личността, до решението за промяна, предприемането на адекватни и своевременни действия и до нейното постигане са нужни повече от една консултация с психолог в зависимост от сложността на личния казус, вътрешна съпротива и бариери.

 

  Таксата се базира на образование, квалификация и опит, които психологът има, както и на постоянно поддържани и надграждани знания, умения, време, психическа енергия и ресурси, ангажираност и съпричастност, търпение и издръжливост, емпатия и грижа за хората, на които съдейства и помага. Психологът като професионалист ги съпровожда по пътя, който са избрали да извървят, за да бъдат здрави, балансирани, свободни, пълноценни и щастливи личности.

 

За кого таксата на психолога се оказва скъпа?

 

   Популярна мисъл в социалните мрежи е: “Едно време нямаше психолози, но пак си бяхме добре”. За щастие, в днешно време, психолози и психотерапевти има много! Но да може да бъдат и безплатни… Може би не е невъзможно. Срещат се специалисти, които работят безплатно или на символични такси. Обаче всеизвестен факт сред психолози и психотерапевти е, че безплатната терапия не работи съвсем добре. Не защото специалистът не става, а защото клиентът има съпротива да взима нещо неплатено. От чувство за дълг или чувство за вина, че е взел от времето на един достатъчно зает човек…Процесът е несъзнаван, но се случва.

 

   Липсата на финансови средства и непосилните такси за психотерапия са едни от основните мотиви хората да не започнат работа със специалист. Ясно е за всички, че наистина има много бедни хора, които реално не могат да си позволяват психологически услуги. Тези хора, обаче знаят много добре това и дори не търсят такъв вид помощ. Има и достатъчно богати хора, за които психотерапевтичната такса не е проблем. Има и такива, които нямат пари за психотерапия, но се лишават от други, най-често битови удобства, за да се погрижат за психоемоционалното си състояние. Друга група от хора вярват, че нямат пари за психотерапия и не правят нищо по въпроса. Но много често, когато вземат решението да се консултират с психолог менталното им здраве се е влошило в пъти и имат отнема много повече време, отколкото щеше да им отнеме при първоначалните симптоми и оплаквания.

 

   В много държави  психотерапията е услуга, която често се заплаща от здравни и осигурителни фондове. У нас това не е така. В общия случай българите сами заплащат терапията и консултациите си.

Цената за консултация не е ниска, на фона на доходите на средностатистическия българин. Но ако разредите сесиите на малко по-дълъг период от време, вероятно бюджетът ви ще поеме разходите по-лесно. Важно е да сте със съзнанието, че тези пари не отиват на вятъра, а напротив – ще ви помогнат после да изкарвате повече пари, защото като веднъж се освободите от проблема си, ще станете много по-продуктивни, с каквото и да се занимавате. 

Психолозите са хора, които работят на свободна практика, а практиката им е вид бизнес. Те изкарват пари, като вършат услуга за вас. Само че, вие не им плащате на базата на свършена услуга (освобождаване от даден проблем), а на време, прекарано с тях.

Направено е проучване за цена на час за консултация при психолог и можем да обобщим след осредняване на данните:

Най-ниската цена на час при психолог вече е 40 лв.

Най-високата цена за консултация при психолог е 100 лв., та дори и повече.

   Разбира се, вариациите същеструват заради различната степен на компетентност на психолозите и техните цени се базират на тяхната локация, години практика в психологията, методи на анализ, преглед на пациентите и клиентите и др.

   Най-голямото разнообразие на цени може да се срещне в столицата, докато в останалите градове, цените имат по-близки стойности.

 

   Таксите за услугите на онлайн психолог са значително по-ниски, затова са толкова достъпни и все по-търсени и предпочитани!

   Абонамент не се предлага при преглед при психолог, не са налични намаления, карти или ваучери.

   

   Някой психолози споменават, че за терапия е нужда около една година. Други твърдят, че могат да се справят с повечето проблеми на пациентите за половин година.

   Не е евтина услуга, за това трябва да се подсигурите със средства и търпение.

   Клиентът заплаща всяка договорена от него консултация, с изключение на случаите, когато тя е отменена поради болест на една от страните.

   Споделяната информация е поверителна и строго конфиденциална, освен в предвидените от закона случай.

 

    В bgpsiholog.com можете да откриете достъпни такси, за да имат възможност повече хора да се възползват от подобен тип услуги. Но помнете, високото качество тук е гарантирано, безкомпромисно и задължително!

 

Прочетете още статии:
Психологически услуги:
ВИДЕО

Споделете статията с вашите приятели!

Leave a Comment