Успехът е въпрос на навик

 

    Кои са вашите навици за успех?

 

   Този въпрос бил поставен пред потребителите на американския сайт за споделяне на опит и съвети “Quorа”. От Inc.com цитират отговора на Дийн Грациоси, инвеститор, предприемач и автор на бестселъра на “Ню Йорк Таймс” – “Totally Fulfilled”:

 

   Всеки иска да постигне успех възможно най-бързо и лесно. Дори най-скромните и трезвомислещи хора, които познавате, си мечтаят от време на време да спечелят нещо голямо на мига – да станат известни или да забогатеят с помощта на една единствена брилянтна идея, реализирана в правилния момент и на правилното място.

 

   За съжаление, истината е, че няма такова нещо като „успех за един ден“. Преследването на подобни илюзии са чиста проба загуба на време и енергия. Аз дори бих стигнал по-далеч в заклеймяването на тази вредна и токсична идея. Ако мечтата за мигновен успех е единственият ви източник на вдъхновение и мотивация, единственото нещо, което ви кара да ставате сутрин от леглото и което влияе на всички решения, които взимате, то най-вероятно никога няма да бъдете успешни.

 

   Богатството, властта, уважението и добре изваяното тяло, всичко това е продукт на едно нещо – целенасочен, неспирен и последователен упорит труд!

 

   Ето защо, вместо да прахосвате дните си в преследването на тази нереалистична мечта, надявайки се, че ще се случи някакво чудо и изведнъж ще станете милионер или дори милиардер, трябва да се фокусирате върху изграждането и развиването на добри навици – навици, които може да усъвършенствате и да използвате в ежедневието си, за да се превърнете в най-добрата версия на себе си.

 

   Ето три от най-важните навици, с които може да започнете:

   

1. Търсете доброто!

 

   Неуспешните хора насочват цялото си внимание върху лошите и негативни неща в живота. Те мислят за хората, които спъват тяхната кариера и развитие, за лошите съвети и насоки, които са получавали през годините, за най-гръмките си грешки и провали, за несправедливостта в света, за множеството причини да не преследват целите си и т.н. – какъв е смисъла в крайна сметка, ако животът ви просто не струва?

 

   Успешните хора правят обратното. Те търсят и се фокусират върху добрите и позитивни неща в техния свят. Хубавите моменти и ценните хора, за които те са благодарни и които изпълват живота им със смисъл и радост.

 

   Проучванията показват, че хората, които гледат на нещата през позитивна и оптимистична призма, са по-щастливи, по-удовлетворени, по-продуктивни и по-здрави. Освен това, те по-често получават повишения в работата и като цяло са по-амбициозни, борбени и упорити. Казано накратко, те са хора, с които другите обичат да прекарват повече време.

 

   Да, истината е, че е по-трудно да се съсредоточите върху доброто, особено ако преминавате през труден и тежък период от вашия живот или пък сте песимист по природа, но колкото по-често практикувате позитивния начин на мислене, толкова по-лесно започвате да виждате доброто около вас. В края на краищата, успехът започва в ума ви. Той е продукт, поне отчасти, на начина, по който възприемате света и възможностите в него.

2. Не прехвърляйте вината върху другите! 

 

     Знаете ли кое е другото нещо, което успешните хора не правят?

 

   Те не обвиняват другите за своите собствени грешки и недостатъци. Поемат отговорност както за успехите си, така и за провалите си. Те осъзнават, че животът, който ще имат, зависи най-вече от самите тях, и че единствено те могат да изградят човека, който искат да бъдат.

 

   За съжаление, твърде често ние правим точно обратното. Защо?

 

   Защото е по-лесно да прехвърлиш вината на някой друг и, защото това ни дава възможността да продължим да живеем живота си по същия начин, вместо да положим нужните усилия, за да поправим грешките си и да коригираме нашите недостатъци.

 

   В крайна сметка обаче това спъва нашето развитие, както в личен, така и в професионален план. По пътя към успеха не веднъж ще ви се случи да се спънете и да паднете в дълбоката пропаст. Това, от което зависи дали ще бъдете успешни, е начина, по  който ще излезете от нея. Ако обвинявате другите за грешките си, никога няма да се поучите от тях, да научите съответните уроци и няма да може да разкриете пълния си потенциал.

3. Внимавайте за улики, детайли и доказателства!

 

   Всички успешни хора обръщат специално внимание на нещата в техния живот, които работят – или иначе казано, кои действия генерират позитивни резултати и кои не. Те търсят улики, детайли и доказателства за успех, върху които формират бъдещите си решения.

 

   Ако установят, че тичането по няколко километра на ден е първата дейност, която в действителност им е помогнал да отслабнат, те ще продължат да правят същото. Ако открият, че ранното ставане и отиване на работа им помага да бъдат по-продуктивни през деня, те ще продължат да следват този график. Същевременно с това, ако осъзнаят, че дадено действие води редовно до негативни резултати, те ще спрат да го повтарят.

 

   В края на краищата, успехът зависи от идентифицирането на полезните действия и изграждането на навици, които ни помагат да бъдем продуктивни и целеустремени.

 

 Всичко е въпрос на себепознание и стратегически подбор и избор!
ВИДЕО

Споделете с приятелите си!